QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Regionem projede konvoj americké armády! Přinášíme harmonogram

26.05.2016 13:31

Po dálnici D5 se bude v pátek 27. května opět přesouvat konvoj americké armády, tentokrát na cvičení Saber Strike. Po dálnici projedou víc jak dvě stovky kusů techniky.

FOTO_Pavel Němeček (5)

Ministerstvo obrany potvrdilo konkrétní informace k pátečnímu přesunu 2. jízdního pluku americké armády v rámci cvičení Saber Strike v Pobaltí. Celkem po dálnici na Prahu z Rozvadova projedou víc jak dvě stovky vojenské techniky, včetně transportérů Stryker a Hummer. Konvoj bude rozdělený do devíti částí.

"Přesun se týká cca 420 vojáků a 225 ks vojenské techniky – např. modifikace kolového obrněného transportéru STRYKER a Hummer (HMMWV), minometný obrněný transportér, 155mm lehká tažená houfnice, výbušný odminovač, zabezpečovací a podpůrná vozidla a další. Mezi Prahou a Vyškovem se k Američanům připojí i vozidla Iveco ze 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic," informovalo ministerstvo obrany.

Konvoj bude rozdělený do několika částí, které budou po dálnici projíždět s časovým odstupem. "Vzhledem k počtu osob a techniky a pro zachování bezpečnosti i plynulosti provozu na pozemních komunikacích se kolona rozdělí do 9 částí. Časový rozestup mezi nimi bude minimálně 30 minut a na území České republiky kolonu doprovodí a zabezpečí příslušníci Vojenské policie v součinnosti s Policií ČR," říká Jolana Fedorková z tiskového servisu Generálního štábu Armády České republiky.

První část kolony by měla na přechod v Rozvadově dorazit ze základny v německém Vilsecku kolem 9:30. Následovat budou dalšín části po půl hodinách. Poslední část konvoje by měla na Rozvadov dorazit kolem půl druhé odpoledne. Do Prahy má poslední část přijet kolem půl šesté. Až do soboty budou ameriští vojácí v Praze, pak se vydají do Vyškova a Přáslavic. Českou republiku opustí v pondělí 30. května, poslední vojáci by měli hranice do Polska překročit v odpoledních hodinách.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy