Lihovarník Petr Jenčík bude mít v Nepomuku bustu

30.03.2020 11:45

Nedávno zesnulý známý lihovarník a mecenáš se dočká své bronzové busty. Vytvoří ji sochař Václav Česák. Busta bude umístěna v Rodném domě Augustina Němejce.

2

Petr Jenčík se dočká po slavném malíři Augustinu Němejcovi a dále po novináři  a výtvarníkovi Richardu Böhnelovi své bronzové busty v Rodném domě Augustina Němejce v Nepomuku.

Kromě busty připomene Petra Jenčíka i miniexpozice. "Bustu vytvoří sochař Václav Česák na základě konzultací s rodinou zesnulého. Součástí miniexpozice budou také informační panely o životě této osobnosti,“  sděluje město Nepomuk.

Petr Jenčík se narodil v roce 1951 a zemřel v prosinci 2019. "Petr Jenčík byl nejen známým lihovarníkem, který vymyslel dodnes oblíbené likéry a lihoviny, například Krvesaj, Elixír sv. Jana Nepomuckého, Prádelský voříšek, Černý baron, ale především byl mecenášem prádelského kostela Povýšení sv. Kříže, prvním předsedou Matice sv. Jana Nepomuckého, jež šíří úctu ke svatému Janu Nepomuckému, založil v Prádle tradici štědrovečeního troubení, pravidelně sponzorsky i organizačně podporoval většinu regionálních akcí,“ uvádí město na svých webových sránkách.

Busta bude odlita v norimberské slévárně Lenz&Jahn, kde Václav Česák nechal odlít například i Madonu pro Zelenou Horu. K jejímu odhalení dojde na podzim letošího roku. Realizátorem projektu je Mikregion Nepomucko, přispěl na něj Plzeňský kraj.

FOTO: město Nepomuk

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24