QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Nemocnice v Stodu má novou lékárnu i evakuační výtah

25.05.2017 12:13

Zbrusu novou lékárnu mají k dispozici klienti nemocnice ve Stodu. Nově už neslouží jen jako pouhá výdejna léků. Stavební úpravy vyšly na zhruba pět milionů.

2
21

Nově se lékárna přestěhovala ze suterénu do přízemí a klienti do ní mají přístup přímo z čekárny chirurgických ambulancí. K výdeji léků to tak mají pacienti z ordinací nově jen pár kroků a vstup je plně bezbariérový. Stěhování předcházely stavební úpravy, díky kterým se letos nových prostor dočkalo i oddělení klinické biochemie.

"Rekonstrukcí operačních a porodních sálů v roce 2015, která zahrnovala i novou vzduchotechniku, se uvolnily relativně velké prostory mezi hospitalizačním a ambulantním traktem, kde byla původní centrála vzduchotechniky. A právě v této uvolněné hale jsou nově nad sebou laboratoře i lékárna,“ říká ředitel nemocnice Alan Sutnar s tím, že stavební práce vyšly na zhruba pět milionů korun. Pětinu investice poskytl vlastník nemocnice Plzeňský kraj. Zbytek pokryla dotace z integrovaného regionálního operačního programu.

"Dříve byla lékárna dostupná buď po schodech, nebo pro imobilní pacienty pomocí výtahu v zadní budově, popřípadě ještě zezadu z nádvoří. Nyní je k nám jak přímý vstup z čekáren tak i z vnějších prostor z boku budovy. Oba dva přístupy jsou bezbariérové,“ popisuje vedoucí lékárník Martin Roman. Připomíná ale i skutečnost, že nové prostory už splňují i současné vysoké standardy kladené na lékárnu jako na zdravotnické zařízení.

"Původní lékárna byla lékárnou základního typu, tedy spíše výdejnou léků pro veřejnost. Nyní zde probíhá individuelní příprava léčiv v moderních laboratořích. Také jsou tu větší prostory pro zásobování léčivy samotné nemocnice, což umožní plynulejší provoz ústavní části lékárny. A dále tu nově dohlížíme na medicinální plyny rovněž pro potřeby nemocničních oddělení,“ doplňuje Martin Roman.

Současně s novou lékárnou byl uvedený do provozu i nový evakuační výtah, který nechala nemocnice postavit na doporučení hasičů. Z dosavadních třech výtahů, které slouží návštěvníkům nemocice, mohl totiž k případné evakuaci osob sloužit pouze jeden. Nyní jsou k tomuto účelu využitelné dva. "Rozdíl mezi standardním a evakuačním výtahem je, že evakuační výtah má bezpečnostní záložní zdroj a může být v provozu při požáru,“ popisuje vedoucí technického oddělení Stodské nemocnice Vladimír Trousil.

Výtah stál nemocnici 3,3 milionu korun. Tři čtvrtiny sumy poskytlo dotací ministerstvo zdravotnictví.

FOTO: ZHPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24