QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Rybník Hvížďalka se dočká dalších vylepšení. Chystá se i nová vycházková trasa

16.07.2020 12:15

Rekreační rybník u Spáleného Poříčí se postupně mění k lepšímu. Letos zde mimo jiné vznikne dřevěná lávka, přibyde i šplhací síť pro děti. Zapojit se mohou i místní občané.

1
12

Město Spálené Poříčí na úpravách rybníka spolupracuje v posledních dvou letech s místními občany a se spolkem Pěstuj prostor.

"Na základě velmi dobré zpětné vazby od lidí chceme pokračovat ve zlepšování okolí rybníka Hvížďalka a nabídnout tak občanům lepší zázemí pro trávení volného času, ať už na rekreaci v létě, tak i na mimosezónní vycházky. I když se jedná o nízkorozpočtové zásahy, výrazně zlepšují uživatelnost místa,“ říká starosta Jindřich Jindřich.

Na oblíbeném rekreačním místě vznikne ještě letos dřevěná lávka přes strouhu pod hrází a záchytné terénní schodiště na hráz, zlepší se "pláž" a vstup do vody u přepadu. Děti se navíc dočkají šplhací sítě. V plánu je i nová vycházková trasa v okolí rybníka, která bude přístupná nejdříve v testovacím režimu a pak, pokud o ni bude zájem, navrhnou architekti její další úpravy.

Už v sobotu 18. července se na Hvížďalce uskuteční společná brigáda, která začne v 10 hodin a potrvá až do večera. "Pokud s sebou můžete vzít vlastní aku vrtačky a jiné nářadí, práce na lávce a úpravách pláže včetně nového vstupu do vody nám půjdou o to rychleji!“ vyzývá město.

První aktivitou v rámci projektu bylo veřejné setkání loni v červnu, na kterém zástupci města a spolku zjišťovali, o co mají místní občané zájem. Na základě toho vznikly návrhy architektů a uskutečnila se první brigáda. Díky tomu u Hvížďalky přibyla například terasa na hrázi a plovoucí ostrov. Dalším krokem bylo vypracování studie, která shrnuje celkový plán úprav lokality na další roky. Letošní zásahy jsou druhou etapou, další postup záleží na vedení města.

"Spálené Poříčí přistupuje k projektu koncepčně a s dlouhodobým výhledem,“ chválí spolupráci Marek Sivák, zástupce spolku Pěstuj prostor a dodává: "Věřím, že tady vzniká skvělý příklad a inspirace pro další česká města, která se chtějí zlepšovat, ale nevědí jak.“

FOTO: Ivana Paseková, Vít Štaif

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24