Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Týraní koně skončili v záchranné stanici! Majitelce hrozí vysoká pokuta, FOTKY

19.01.2015 17:48

Případ týraných koní ze soukromého chovu v Kladrubech u Stříbra skončil až u krajské veterinární správy. Zvířata se nakonec naštěstí dostala do odborné péče, vyhráno ale nemají. Podívejte se na fotky z místa!

Týrané koně v Kladrubech (5)

Až krajská veterinární správa se musela zabývat případem týraných koní na statku v Kladrubech na Tachovsku. V pondělí správa rozhodla nakonec o odebrání dvou koní ze soukromého chovu u Stříbra. Zubožená zvířata žila na pozemku mladé ženy několik měsíců bez krmiva a vody.

Naprosto otřesný případ týrání zvířat skončil u krajské veterinární správy. Zvířata prý živořila od té doby, co byl jejich původní majitel odsouzen do vězení za držení drog. Po té péči o koně měla převzít jeho přítelkyně. Žena však nechala zvířata bez krmení, přístřešku a bez vody. Na otřesný případ týrání upozornili až sami občané Kladrub.

"Mně to zavolila sousedi v pátek večer, tak jsem sem hned jel a v sobotu ráno jsme to se starostkou začali řešit. chtěl bych jí moc poděkovat, protože se do toho opravdu opřela a dnes je možné zvířata odvézt," řekl Karel Bobál ze záchranné stanice zvířat v Tachově.

Majitelce zvířat hrozí pokuta...

Podle starostky Kladrub je s majitelkou koní těžká komunikace. Prý nebere telefon a v době, kdy jí záchranáři odváděli zvířata z pozemku, údajně spala po noční směně. "Já už jsem tady dnes potřetí. Konečně můžu konstatovat, že se věci hnuly a že bylo vydáno rozhodnutí o náhradní péči pro koně. Konečně budou odtud odvezeni," oddechla si  starostka Svatava Štěrbová. S majitelkou koní bude teď zahájeno správní řízení, ve kterém jí hrozí až půl milionová pokuta za týrání zvířete. Bude také muset zaplatit náklady za odvoz do záchranné stanice a následnou veterinární péči.

Podle záchranářů však není vůbec jisté, zda koně, i přes jejich zásah, přežijí. Ten totiž přišel, jak se říká, za minutu dvanáct. "Ta jedna kobyla špatně chodí. My se bohužel bojíme nejhoršího. Až se jí podaří dopravit k nám do záchranné stanice, tak se přijde podívat veterinář a uvidíme co s tou tmavou kobylou bude," řekla naší redakci záchranářka Karolína Bobálová.

Koně dostali těsně před převozem balík sena

Když celý případ týrání takzvaně praskl, rozhodla se majitelka koním dopřát alespoň jednou za několik měsíců krmení. Do rozbahněného výběhu jim hodila balík sena. Tím však zvířatům nijak zvlášť nepomohla. "Koně několik měsíců nejedli a teď tu mají balík slámy, to je úplně špatně. Jsou vyhladovělí a hrozí jim kolika, teď by měli dostávat krmivo po malých dávkách. Navíc jim majitelka sice hodila seno, ale na vodu už jaksi zapomněla," dodává Bobálová.

Zvířata se nakonec, po půlhodinovém snažení, podařilo dostat z ohrady do " koněbusu" a byla převezena do záchranné stanice zvířat v Tachově. Vyhráno však ale ještě nemají, podle záchranářů se uvidí zhruba za týden, zda oba koně přežijí.

FOTO: QAP.CZ
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte