Za Vysokou už mizí stromy i pole. Práce na I/27 jsou v plném proudu - FOTKY

28.10.2020 9:03

Mezi Vysokou a Přešticemi se buduje čtyřproudová sillnice a obchvat Horní Lukavice. Práce už jsou v plném proudu, po hlavním tahu I/27 řidiči nyní jezdí bez omezení. Přinášíme aktuální fotky!

Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (12)
Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (1)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (2)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (3)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (4)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (5)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (6)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (7)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (8)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (9)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (10)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (11)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (12)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (13)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (14)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (15)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (16)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (17)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (18)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (19)Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (20)S27-Slovice-Prestice-200407

Ředitelství silnic a dálnic začalo výstavbu šestikilometrové přeložky silnice I/27 Šlovice – Přeštice letos v červnu.

„Komunikace I/27 je významným silničním tahem s vysokým podílem těžké tranzitní dopravy. Stavbou přeložky dojde ke zkapacitnění dvoupruhového úseku silnice I/27 mezi stávajícím plzeňským přivaděčem a obcí Přeštice na čtyřpruhový. Vznikne také obchvat obce Horní Lukavice, což výrazně uleví všem obyvatelům od hluku a exhalací z dopravy,“ uvedl generální ředitel ŘSD ČR Radek Mátl.

V současné době už jsou práce vidět. Kolem hlavního tahu od Vysoké už mizí stromy i pole.

„Práce na přeložce I/27 Šlovice–Přeštice pokračují postupnými pracemi na skrývkách ornice a následném odvozu ornice na určené parcely. Současně dochází k odstraňování a úklidu lesního porostu," informuje ŘSD na twitteru.

Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (1)

Stavba je realizována za plného obousměrného silničního provozu, celkem je rozdělena do čtyř etap. Jejich součástí je střídající se využití stávající silnice a zároveň nově vybudované provizorní komunikace.

Stavba by neměla ulevit jen samotnému provozu, ale také životnímu prostředí. "Základním přínosem stavby je převedení dopravy ze stávající dvoupruhové silnice I/27 s nevyhovujícími směrovými i výškovými parametry na kapacitní čtyřpruhovou komunikaci, která bezpečně převede vysoké dopravní zátěže, vyřeší problematiku průchodu silnice I/27 obcí Horní Lukavice jejím obchvatem a odstraní nehodový úsek v prostoru skládky Vysoká. Realizací obchvatu Horní Lukavice dojde i k podstatnému zlepšení životního prostředí v obci," uvedl před zahájením stavby Václav Kabát z ŘSD.

Mezi plzeňským dálničním přivaděčem a Přešticemi vznikne čtyřpruh a vybudován bude i obchvat Horní Lukavice. Jedná se o jeden z nejzatíženějších úseků na hlavním tahu vedoucí z Plzně směrem na Klatovy. Součástí šestikilometrového úseku silnice budou mosty, protihlukové valy, mimoúrovňové i okružní křižovatky. Náklady přesáhnou 911 milionů korun. První řidiči se tudy mají projet v roce 2024 (březnu).

Silnice I_27 stavba čtyřpruhu foto QAP (18)

Obyvatelé Horní Lukavice čekají na obchvat už desítky let. Po jeho dokončení se jim výrazně uleví. Obcí v současné době projíždí denně 20 tisíc aut včetně velkého množství kamionů. Naopak se neuleví Přešticím, před kterými bude obchvat končit.

Realizace stavby začala 22. června. "Staveniště bylo zhotoviteli předáno 29. dubna 2020. V tomto roce budou probíhat zejména skrývky ornice, přeložky inženýrských sítí,“ sdělila tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová s tím, že následovat budou práce na hlavní trase.

Omezení by pro řidiče neměla být obtěžující, v současní době se tudy projíždí bez omezení. "Omezení provozu bude dle postupující realizace stavby v jednotlivých etapách. Investor a zhotovitel se budou snažit, aby bylo co možná nejméně obtěžující,“ dodává Nina Ledvinová.

Ve výběrovém řízení na zhotovitele zvítězilo sdružení IMOS a Váhostav, které nabídlo nejnižší cenu 911 milonů korun. Celkem bylo podáno šest nabídek.

 

Podívejte se, jak bude nová silnice vypadat (video vizualice ŘSD)

 

S27-Slovice-Prestice-200407

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24