Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Náročný odchyt srny ve fotovoltaické elektrárně! Pomohli ochránci zvířat - FOTKY

31.07.2020 9:15

Jeden z dosud nejnáročnějších odchytů za sebou mají ochránci zvířat z Plzně. Zasahovali v solární elektrárně v Třemošné, kde zůstala uvězněna dospělá srna. Podívejte se na fotoreportáž.

5
5123467891011

Odchyt dospělé srnčí zvěře je vždy velice riskantní a nebezpečný, jak pro zvěř, tak pro chytače.

"Vystresované zvíře nejde uspat narkotizační střelou či sedativy v potravě, ale ani vyhnat otevřenými vraty ven či věc vyřešit bez přímého kontaktu. Jediné co funguje, je zvíře natlačit do předem připravené odchytové sítě, chytit a co nejrychleji, aniž byste s ním zbytečně manipulovali a točili přes hřbet, vypustit zpět do volné přírody. Ale ona ani srna není úplně tak hloupá, a tak dostat ji vystresovanou a zdivočelou kam potřebujete, není úplně snadné,“ vysvětluje Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

K tomu je třeba přičíst  riziko, kdy si zvíře ve stresu může zlomit vaz nebo  nohu. "Tyto akce musí být dobře promyšlené a trvají i několik hodin. Nám se naštěstí odchyt srny povedl na druhý pokus. Hodně nám pomohl pohled z ptačí perspektivy. Zhruba po dvou hodinách byla srna natlačena do prostoru se sítí, chycena, okamžitě vymotána a podstrčena pod plotem mimo oplocený areál. Spolu s odchytem byla provedena i následná kontrola oplocení a zabezpečení rizikových míst tak, aby se podobná situace už neopakovala. Své v tomto případě sehrál i provozovatel zařízení, který svým operativním a zodpovědným přístupem přispěl k tomu, že se věc řešila včas a hlavně s dobrým výsledkem,“ dodává Karel MakoŇ.

FOTO: Záchranná stanice živočichů Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT