Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Cestovní ruch v Plzni zažívá zlaté časy. Počet turistů byl i loni rekordní

18.02.2020 14:30

Od roku 2015, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury, se počet turistů zvýšil o čtvrtinu. Loni se v západočeské metropoli ubytovalo přes 330 tisíc lidí. Problémy s nadměrným turismem ale město netrápí.

Plzeň foto Milan Janoch

Počet turistů, kteří nocují v plzeňských hotelech a penzionech, každoročně roste. I rok 2019 byl v tomto ohledu rekordní.  V loňském roce v Plzni přespalo přes 330 tisíc turistů, což je o 6 % více než v roce 2018. V západočeské metropoli strávili 550 nocí. Problémy s nadměrným turismem ale ani přes velký zájem město netrpí. Nejvíce hostů tradičně přijelo ze sousedního Německa. Loni se jich v Plzni poprvé ubytovalo více než 70 tisíc.

Vysoký zájem o Plzeň dokládají také statistiky návštěvnosti turistických cílů.  Rekordní počet návštěvníků zaznamenala například zoo, kam se v loňském roce poprvé vydalo přes půl milionu osob. 

"Na rozdíl od Českého Krumlova i či Prahy problémy s nadměrným turismem Plzeň netrpí. Nicméně neustálý růst návštěvnosti za každou cenu není našim cílem.  Naší snahou je především rozprostřít návštěvnost i do slabších měsíců mimo hlavní turistickou sezónu a díky kvalitě služeb a pestrosti nabídky přimět turisty k opakované návštěvě. Ve spolupráci s našimi partnery se tak snažíme o vyvážený rozvoj cestovního ruchu,“ říká první náměstek primátora Roman Zarzycký. 

Jak tedy vypadá ideální návštěvník západočeské metropole? "Ideálem je návštěvník, který Plzní pouze narychlo neprojíždí, ale stráví zde více času, a tedy utratí více peněz například za jídlo, ubytování či vstupné. Cílíme především na návštěvníky z dojezdové vzdálenosti, kteří mohou naši destinaci navštěvovat opakovaně i mimo hlavní sezonu. Nicméně musíme být schopni jim nabídnout dostatečně atraktivní program,“ vysvětluje Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň – TURISMUS.

Vedle tradičních akcí s vysokou návštěvností, jako jsou Slavnosti svobody či Pilsner Fest, se objevují i nové akce s návštěvnickým potenciálem. Například česko-bavorský festival Treffpunkt se letos konal v polovině února, tedy v době, kdy bývá nabídka akcí nejchudší. Kulturní kalendář vloni poprvé obohatil také festival industriální kultury Industry Open.  Novou expozici představilo v červnu 2019 muzeum Patton Memorial Pilsen.  Postupně se rozšiřuje i nabídka turistických cílů v blízkém okolí města. V loňském roce byl například pro veřejnost zpřístupněn bývalý podzemní kaolinový důl v Nevřeni.

FOTO: Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT