Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Blíží se Noc s operou! Dracula je pro mě výzvou, říká v rozhovoru představitel hlavní role Jozef Hruškoci

22.05.2024 14:29

Divadlu J. K. Tyla se podařilo jako prvnímu mimopražskému divadlu získat licenci k uvedení nejslavnějšího českého muzikálu Dracula. Velkou premiéru bude mít v červnu v Amfiteátru Lochotín na Noci s operou. Co v rozhovoru redaktorce QAPu prozradil režisér muzikálu Lumír Olšovský a představitel hlavní role Jozef Hruškoci? Čtěte v článku!

dracula_promo_djkt_2023_foto_irena_sterbova-8843

Divadlo J. K. Tyla už poosmé připravuje velkolepou open-air akci Noc s operou, která každoročně láká do lochotínského amfiteátru tisíce návštěvníků. Letos diváci uvidí dvě představení – v pátek 28. června Smetanovu operu Libuše, o tři dny dříve, tedy v úterý 25. června, muzikál autorů Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese - Dracula.

Diváci se mohou těšit na nové, původní nastudování režiséra Lumíra Olšovského. Titulní roli uhrančivého transylvánského knížete, který se během staletí stane z krutého bojovníka zlomeným mužem, toužícím po lásce a vykoupení, ztvární Jozef Hruškoci.

Přípravy na muzikál vrcholí. Lumír Olšovský i Jozef Hruškoci poskytli QAPu rozhovor:

Lumír Olšovský

Muzikál Dracula je označován jako první velký český muzikál, legenda. Je to pro režiséra obtížný úkol?

Ano, přišli jsme do konfrontace s legendou, a to je něco velmi obtížného. Ale podobným procesem jsme si prošli, když jsme chystali Jesus Christ Superstar. Očekávání diváků jsou velká, všichni jsou zvědaví, jak jsme se s tím popasovali.

A popasovali?

Musíme být věrni předloze a vyprávění, ocitnout se v průběhu děje ve třech epochách. Žádné velké změny se dít nemohou. Právě začínají zkoušky i s komparzisty, bude jich v amfiteátru více než sto! Bude to velkolepé tak, jak Noc s operou bývá.

Můžeme se tedy těšit na velkou divadelní show plnou kostýmů a skvělých hereckých výkonů?

Je to tak! Nerad před premiérou cokoliv slibuji. Ale osobně se na to velmi těším, už jen kvůli Jozefovi. On má hlas jako samet, břitvu i jako kladivo. Myslím si, že to bude zážitek.

Jozef Hruškoci

V muzikálu Dracula hrajete hlavní roli. Co se vám vybaví, když se řekne hrabě Dracula? Máte k tomuto muzikálu nějakou osobní vazbu?

Vybaví se mi upíři, upíří tesáky, Transylvánie, velký český muzikál plný velkých hitů a hvězd, které v něm hrály. Osobní vazbu k tomuto muzikálu nemám, dokonce jsem ho ani nikdy neviděl. Ale na přijímačky na JAMU jsem si připravil píseň právě z Draculy – Nespravedlivý bůh, takže nějaká malá provázanost tam je.

Je pro vás hlavní role v muzikálu Dracula výzvou? V čem je jiná než všechny ostatní role, které jste dosud v plzeňském divadle ztvárnil?

Rozhodně je po mě Dracula výzvou, už jen kvůli tomu, jak velký fenomén tento muzikál je, a také protože snad všichni mají jako Draculu zafixovaného Daniela Hůlku. Předpokládám, že všichni budou srovnávat naši inscenaci s tou pražskou a mě právě s ním. Přesto se na tuto výjimečnou příležitost moc těším – člověka, který se promění v upíra a žije celá staletí, jsem ještě nikdy nehrál.

Poprvé muzikál Dracula v podání plzeňského souboru uvidí diváci během Noci s operou, poté bude zařazen do repertoáru divadla. Jak probíhají přípravy?

Přípravy jsou plném proudu, zkoušíme pořád, každý den a těšíme se, až to budeme moci ukázat světu.

V čem je představení pod širým nebem jiné?

Už jenom v tom, že v amfiteátru bude víc diváků než v divadle. Proto my herci musíme ze sebe vydat daleko více energie, aby k lidem došla. V amfiteátru jsou také jiné technické možnosti, kterým se musíme přizpůsobit. Draculu uvedeme úplně poprvé na Lochotíně, všichni se budeme muset pekelně soustředit, aby všechno klaplo tak, jak má. Ale myslím, že už teď můžu říct, že se všichni diváci mají na co těšit.

Vstupenky na sezení byly během mžiku vyprodané. Zbývá posledních pár vstupenek na deku. Co na to říkáte?

Co říkám na to, že se vstupenky prodaly na sezení a že už jsou jen na deku? Jak to, že jsou ještě volná místa na deku? Jak je to možné? Proč to nevykoupili úplně všechno? Ne, to je legrace. Samozřejmě mám z toho ohromnou radost. Divácký zájem jen potvrzuje, jak je toto dílo známé, velké a výjimečné. A já věřím, že si diváci po zhlédnutí naší inscenace řeknou, že přesně takhle jsme to dílo udělali. Že Dracula v Plzni je velký, dobrý a výjimečný.

Foto I. Štěrbová a archiv DJKT

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT