QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Fakultní nemocnice Plzeň se vrací k běžnému režimu

26.05.2020 20:57

Díky příznivé epidemiologické situaci začíná v tomto týdnu většina pracovišť v nemocnici fungovat ve stejném režimu jako před koronavirovou pandemií.

1

První dobrou zprávou jsou možné návštěvy pacientů na vybraných odděleních, které probíhají regulovaně a podle stanovených pravidel. Nutná je telefonická domluva předem s ošetřujícím personálem. "Snažili jsme se nemocnici otevřít veřejnosti co nejvíce, ale rizikové pacienty na jednotce intenzivní péče, hematologicko-onkologickém oddělení  či na seniorských odděleních musíme stále chránit proti nákaze,“ říká ředitel nemocnice Václav Šimánek. Samozřejmostí zůstává nošení roušek ve vnitřních i venkovních prostorách nemocnice.

Další změnou jsou přesuny pracovišť do svých původních prostor. "Chronické ambulance 2. interní kliniky postupně rozšiřují provoz, v plném rozsahu budou od 1. června. Původně velmi vytížená příjmová ambulance 2. interní kliniky na pavilonu 10 je opět v plném provozu, ambulance plicní kliniky se z pavilonu 22 vrací do svých původních prostor a činnost  obnovila např. i urodynamická ambulance urologické kliniky,“ sděluje k situaci v areálu na Borech ředitel.

Všechna Covidová pracoviště se z pavilonu 22 přesunou na původní oddělení a v budoucnu budou všichni  pacienti  s podezřením nebo prokázanou nákazou ošetřeni na infekční klinice. Zároveň na  vytipovaných JIP budou vyhrazena lůžka pro intenzivní péči o pacienty s Covid 19.

V posledních týdnech nemocnice nakoupila  speciální technologie, které poslouží v případné druhé vlně epidemie. Ekonomický náměstek Viktor Wendler představuje ty nejpodstatnější novinky: "Z peněz našich dárců a zároveň i z rozpočtu nemocnice byly zakoupeny potřebné plicní ventilátory,  ultramobilní sonografy, 11  čističek vzduchu, přístroje pro vysoko průtokovou oxygenoterapii a na Urgentní příjem byl pořízen  velkoplošný dezinfektor ploch pro rychlou a kvalitní desinfekci prostor. Pomocí UV-C záření zničí viry a bakterie ve vzduchu a především na površích  nábytku, zařízení a předmětů v místnosti. Ústav mikrobiologie, který zajišťuje zpracování testů na Covid 19,  plánuje v brzkých dnech  rekonfiguraci speciálního přístroje a tím bude umožněna vyšší kapacita testování na Covid 19. Nyní provedeme maximálně  100  testů denně,  po rekonfiguraci bude umožněno provést  denně až 400 vyšetření.“

Václav Šimánek dodává další informace: "Plánovaná operativa celé nemocnice, která měla několikatýdenní přestávku, v současné době dosahuje  80% čísel  loňského roku, odborné ambulance a diagnostická pracoviště pracují  naplno. Samoplátcům i přeshraničním pracovníkům nabízíme testování od pondělí do neděle, všichni hospitalizovaní pacienti jsou na koronavirus testovaní.“

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy