Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči úspěšně sundali hnízdo sršní asijských, které bylo nalezeno v Plzni na Skvrňanech

09.10.2023 13:00     09.10.2023 17:21

Ve čtvrtek 5. října byla v plzni objevena sršeň asijská, invazní druh hmyzu, který se specializuje na lov včel. Jedná se o první potvrzený výskyt v České republice. Odborníci intenzivně hledali hnízdo, které úspěšně nalezli na Skvrňanech.

likvidace hnízda sršně asijská_1023_HZSPK (2)
likvidace hnízda sršně asijská_1023_HZSPK (2)likvidace hnízda sršně asijská_1023_HZSPK (3)likvidace hnízda sršně asijská_1023_HZSPK (1)Sršeň asijská_Jan Walter, ZČM

Sršeň asijská byla před dvaceti lety zavlečena do Francie se zásilkou zboží z východní Asie. V Plzni byla objevena na začátku října. Informovali jsme detailně ZDE. Odborníci intenzivně hledali hnízdo, aby mohli zabránit šíření tohoto invazivního druhu. To se jim po několika dnech podařilo.

„Dnes ve tři hodiny odpoledne začnou hasiči ve spolupráci s odborníky z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR likvidovat objevené hnízdo sršně asijské v blízkosti Vejprnického potoka na Skvrňanech. Jedná se o první potvrzený výskyt tohoto druhu v České republice,“ uvedl v pondělí 9. října Městský obvod Plzeň 3.

Klíčové nyní je, aby se u nás tento druh nešířil dále. „Odborníci by rádi zajistili celé hnízdo, aby zjistili, zda jsou v něm ještě larvy královen. Pokud ne, znamenalo by to, že již vylétly a v příštím roce můžeme objevit nová hnízda,“ vysvětluje obvod.

Na pozoru by měli být zejména včelaři, protože sršeň asijská napadá hlavně včely.

„Tento druh není sice agresivní vůči lidem, ale je známý jako lovec včel medonosných, které likviduje ve velkém. Rozšíření sršně asijské by tak mohlo znamenat i hospodářskou katastrofu, proto je likvidace jejích hnízd nezbytná,“ uvádí Trojka.

AKTUALIZACE:

Hasiči dnes odpoledne hnízdo úspěšně sundali ze stromu. „Hnízdo jsme sundali a předali zástupci Západočeského muzea," potvrdil Petr Poncar, mluvčí hasičů. 

„Vzhledem k charakteru terénu v němž se hnízdo nacházelo bylo ustavení techniky celkem oříškem," komentoval zásah mluvčí. „Nakonec jsme úspěšně ustavili výškovou techniku a provedli postřik hnízda. Vyčkali jsme, až plně zapůsobí a poté hnízdo sundali."

Foto HZSPK a Jan Walter, ZČM

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství