Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Historické podzemí v Plzni má novou trasu pod Rooseveltovou ulicí - FOTKY

15.02.2019 8:57

Plzeňské historické podzemí se po letech dočkalo rozšíření. Nová trasa je pod Rooseveltovou ulicí a přístupná bude jen několikrát do roka. Podívejte se na fotky!

podzemi-3-1024x684
podzemi-3-1024x684podzemi-1podzemi-2

Město Plzeň ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem slavnostně otevřely pro veřejnost novou část historického podzemí, které je jedním z největších turistických lákadel Plzně.

Čerstvě zpřístupněné podzemní chodby pod Rooseveltovou ulicí mají délku 134 metrů a návštěvníci se v nich budou pohybovat pouze za svitu baterek.

Nová trasa bude pro veřejnost otevřena jen několikrát do roka. První návštěvníci do ní mohou zavítat 15. února a pak každý den až do konce února vždy v 16 hodin. "Jsem moc rád, že můžeme návštěvníkům zpřístupnit novou část plzeňského podzemí. Věřím, že to bude pro řadu lidí důvod se do podzemí opět podívat. V nových chodbách není elektrické osvětlení, takže si zde návštěvníci užijí atmosféru historických chodeb za svitu baterek,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer oddělení historického dědictví a turismu Plzeňského Prazdroje.

Plzeňské historické podzemí bylo veřejnosti zpřístupněno v květnu 1985 a roku 2009 jej do správy převzal od města Plzeňský Prazdroj, který jej provozuje dodnes. Podařilo se mu vybudovat nový vstup do historických chodeb z Pivovarského muzea ve Veleslavínově ulici a nyní přichází s rozšířením návštěvnické trasy. Na jejím otevření a zpřístupnění veřejnosti se Prazdroj dohodl s městem Plzní a v loňském roce se tato iniciativa stala součástí společné deklarace o spolupráci.

"Plzeňské historické podzemí je jednou z největších zajímavostí středověké Plzně. I díky péči Plzeňského Prazdroje se zařadilo  mezi nejnavštěvovanější památky v centru města. Prodloužení prohlídkové trasy v zážitkové úpravě s baterkami určitě přiláká nové návštěvníky. V nově otevřených prostorách si  budou návštěvníci sami svítit a  snadno si tak představí, jaké to bylo v dobách dávno minulých,  kdy se do sklepů chodilo jen se svíčkou pro potraviny či led na chlazení piva a bylo vidět jen na pár kroků. Věřím, že  tentokrát návštěvníci zažijí podzemí trochu jinak – možná s příjemným mrazením v zádech, ale určitě se přitom budou bavit,“ říká Martin Baxa, primátor města Plzně.

Doposud byla pro návštěvníky otevřená prohlídková trasa o délce 800 metrů, jejíž součástí je historická vodárna s replikou vodního kola nebo lednice - místnost, do které se dával led, který postupně a pomalu roztával a studená voda, která z něj stékala, pak ochlazovala v nižších patrech vybudované spilky a ležácké sklepy. Nově si tedy mohou návštěvníci projít až 934 metrů plzeňských chodeb.

Celé plzeňské podzemí tvoří rozsáhlý systém chodeb pod historickým centrem města. V některých částech má dvě patra a pyšní se celkovou délkou 13 kilometrů. Podzemní prostory byly budovány s výstavbou prvních měšťanských domů ihned po založení města, tedy od konce 13. století, a původně sloužily ke skladování potravin, následně je využívali pivovarníci ke zrání a ležení piva. "V podzemí je také zhruba dvě stě studní a voda z některých z nich se používala na výrobu piva. Do několika studní je možné během prohlídky nahlédnout, jednou studnou návštěvníci dokonce procházejí,“ říká Pavla Mášková z oddělení historického dědictví a turismu Plzeňského Prazdroje.

FOTO: Plzeňský Prazdroj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT