Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Konvoj americké armády projede kolem Plzně

17.03.2015 17:15

Konvoj s téměř 120 vozidly a 500 vojáky americké armády by měl projet kolem Plzně směrem na Rozvadov. Průjezd z Pobaltí přes Česko směrem do Německa odsouhlasila vláda.

_mg_7222

Přes Česko projede konvoj americké armády a trasa se nevyhne ani Plzeňskému kraji. Půjde o téměř 120 vozidel a přes pětistovku amerických vojáků. Konvoj se z Prahy bude přesouvat na hranice, tedy kolem Plzně po dálnici směrem na Rozvadov.

Průjezd amerického 2. mechanizovaného pluku z Pobaltí do Německa přes Českou republiku odsouhlasila vláda. "Patříme k těm, kteří v důsledku změn  bezpečnostních podmínek v Evropě volají po co nejužší spolupráci mezi spojenci. Průjezd amerického konvoje bude důkazem alianční jednoty a zároveň to bude to nejmenší, čím můžeme přispět," uvedl ministr obrany Martin Stropnický a dodává: „Přes Česko pojede třemi trasami, které se spojí v Praze-Ruzyni. Odtud bude kolona pokračovat přes Plzeň na armádní základnu v bavorském Vilsecku.“

Američané v Česku několikrát doplní pohonné hmoty a třikrát přenocují. V současné době se ještě upřesňují některé detaily trasy přesunu. Po nocování v Praze by se měl konvoj vydat směrem na Plzeň.

"Prahu kolona US ARMY opustí opět v několika časově oddělených proudech ve středu 1. dubna 2015. Po ose přesunu Praha – Plzeň – Rozvadov bude pokračovat do Německa, do své domovské posádky Rose Barracks ve Vilsecku," uvádí tiskové oddělení Ministerstva obrany.

Podle ministerstva nejde o výjimečnou situaci. Podobných přesunů se jen v loňském roce uskutečnilo přes 130. "Loni se na území ČR uskutečnilo 131 podobných přesunů, celkem se jich účastnilo 1631 zahraničních vojáků s 601 kusy techniky. Z tohoto počtu se 11 silničních přesunů týkalo příslušníků armády USA, konkrétně šlo o 632 osob a 316 kusů techniky," uvádí dále MO.

Ilustrační foto Ministertvo obrany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT