Nová studie má Plzni zajistit bezpečnější a dostupnější zdroje vody

09.12.2018 13:32

Studie odtokových poměrů pomůže vyčistit malé vodní toky a přispěje k lepšímu hospodaření s dešťovou vodou v Plzni. Přinášíme podrobnosti!

DSC_0016

Díky studii bude možné efektivně využívat malé vodní toky jako Luční, Litický, Božkovský, Bolevecký, Hrádecký nebo Radčický potok. Ačkoli takové potůčky znají v Plzni hlavně místní, dohromady dávají délku kolem 110 kilometrů.

Dokument má zajistit lepší nakládání s dešťovou vodou a pomoc při záplavách nebo obzvlášť dnes aktuálních suchách. Schvalovat by se měl zhruba 1,5 roku.

"Ve srovnání s jinými velkými českými městy jde o ojedinělý krok. Plzeň patří v tomto směru v rámci naší republiky mezi průkopníky, neboť většina samospráv tuto problematiku teprve začíná řešit. Na zpracování koncepce se nám podařilo získat dotaci dva miliony korun bez DPH," uvedl plzeňský primátor Martin Baxa.

Projekt je součástí komplexnějšího plánu Smart City Plzeň, jenž má občanům města zkvalitnit a zpříjemnit život. Dalším bodem programu řízeným radnicí je například Plzeňská karta nebo aplikace Plznito pro řešení problémů ve městě iniciovaných občany.

"Po zmapování bychom měli území znát dostatečně podrobně na to, abychom následně mohli nastavit podmínky pro hospodaření s dešťovou vodou včetně vypouštění a odlehčování do vodních toků,“ doplnila Kristýna Zýková z ateliéru životního prostředí Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně. Nutnost zasáhnout je i dána tím, že do potoků odtékají odpadní vody z různých objektů a není to monitorováno nebo fakt, že dříve nezvyklé přívalové deště mohou způsobit povodně i u malých toků.

Město podepsalo smlouvu s konsorciem firem vedených společností DHI, která už v Plzni zpracovala Povodňový model Plzně a Generel (dlouhodobý plán rozvoje) odvodnění.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24