Obří stavba u nádraží v Plzni odstartuje v lednu, dotkne se i MHD

11.01.2017 11:24

Už v lednu odstartuje přestavba mostů a takzvaného uzlu u hlavního nádraží v Plzni. Na velký zásah do fungování se připravují i dopravní podniky. Chystají se první objízdné trasy!

tramvaj sirková

Plzeň čeká v letošním roce hned několik významných stavebních akcí. První z nich přitom částečně odstartuje už ve druhé polovině ledna. Konkrétně jde o stavbu "Uzel Plzeň, 2. stavba – přestavba osobního nádraží, včetně mostů Mikulášská".

Přesně 23. ledna se uzavře průjezd od obchodního domu Tesco na Slovany v obou směrech. "Náhradní trasa povede přes Šumavskou ulici a Lobezskou, tedy po přemostění přes vlakové nádraží. Průchod pod mosty bude uzavřen i pro pěší, lidé budou moci využívat průchod od okresního soudu do nádražní budovy," říká mluvčí města Eva Barborková.

Dotčené linky MHD najedou na objížďky...

Na uzavírku už se připravují i dopravní podniky, které musely vyřešit obsluhování tras veřejné dopravy, které frekventovaným místem vedou. Od počátku uzavírky se to dotkne trolejbusů a autobusů. "Z důvodu uzavírky Mikulášské ulice a přestavby železničních mostů dojde od 23. 1. 2017 do cca září 2018 ke změně tras a odbavování linek 12, 35, 57, N2 a N5," upozorňují dopravní podniky s tím, že tramvaje budou zatím i dál jezdit normálně.

Trolejbusy číslo 12 budou v obou směrech jezdit po objízdné trase Anglické nábřeží – U Prazdroje – Lobezská – Železniční – Koterovská. Autobusy číslo 35 a 57 budou na místo zastávek "U Ježíška“ končit v zastávce "Hlavní nádraží“ směrem do centra. "Ze zastávky ´Pařížská´ pojedou spoje ulicemi Sirková, U Prazdroje a Šumavská do zastávky ´Hlavní nádraží´ pro směr do centra. Tato zastávka bude rovněž zastávkou počáteční. Zastávka ´U Ježíška´ bude pro linky 35 a 57 zrušena," informovaly dopravní podniky. Podrobné schéma najdete zde.

Postupně se omezení ale dotkne i tramvají. Podle výhledů dopravních podniků by mělo v dalších etapách stavby dojít i na úplné přerušení provozu tramvají dotčenou oblastí a to v délce vždy maximálně 10 dnů.

V rámci stavby u hlavního nádraží dojde kromě modernizace mostů i na rekonstrukci Mikulášské ulice, prostoru před nádražím a také tramvajové trati.

FOTO: PMDP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT