Peklo je v žalostném stavu, oprav se dočká nejdřív za rok

20.03.2017 11:34

Plánované rekonstrukce kulturního domu Peklo v Plzni, které vyjdou na zhruba 20 milionů, by mohly proběhnout na jaře příštího roku. Opravy by se měly týkat i hlavního sálu.

Tenhle pohled se v nejbližších letech nezmění, žádné výrazné rekonstrukce se neplánují.

O rekonstrukci kulturního domu Peklo v Plzni se mluví už hodně dlouho. V posledních měsících se nicméně ledy hnuly a město má na první rozsáhlejší opravy připraveno zhruba 20 milionů. Objekt má za sebou také první prohlídku pracovní skupiny, která rekonstrukce připravuje.

"Ten technický stav je v některých částech vyloženě tristní. Jsou tam části, do kterých se vůbec nechodí, nejsou využívany a jsou v opravdu neuspokojivém stavu. Co se týká těch využívaných prostor, tak je tam například v sále potřeba vyměnit parkety, určitě se bude muset opravit sociální zázemí. To, které je přilehlé k sálu, je ve velmi špatném stavu. Foyer celkově by potřebovalo rekonstrukci a zároveň i restaurace, která působí vedle velkého sálu," vypočítává náměstek primátora Pavel Kotas, který je členem pracovní skupiny.

Na první opravy už má město připravené finance, a pokud vše půjde podle plánu, za rok už by se mohlo začít s rekonstrukcí. "Na to máme připravený rozpočet v celkové částce až 20 milionů korun. Ten počítá s nejnutnějšími opravami pro současné fungování v objektu," dodává náměstek primátora s tím, že v rámci těchto dojde i na rekonstrukci topného systému. Vytápět by se měly také části, které dosud nebyly. Tato rekonstrukce by měla vypuknout po skončení letošní kulturní sezóny. Na konci roku už by se mohla vyhlásit soutěž a opravy by mohly proběhnout na jaře roku 2018.

Každopádně objekt, který je kulturní památkou, by potřeboval mnohem rozsáhlejší opravy. Na ty by ale mělo dojít postupně. Zejména se musí dořešit, kdo bude objekt spravovat a v jakém systému v něm budou fungovat jednotlivé subjetky. Teprve pak se začnou plánovat dlouhodobé a rozsáhlé opravy. "Máme k dispozici dvě nebo tři studie z minulosti, které už posuzovaly celkovou rekonstrukci Pekla. Teď je nutné promyslet studie v rámci etapové rekonstrukce tak, abychom k tomu měli k dispozici vždy dostatek financí v jednotlivých etapách," uzavírá Pavel Kotas.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy