Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Plzeň začne opět zásobovat vodou řeka Úhlava. Hodnoty chemické látky klesly

15.10.2019 12:49

Hodnoty nebezpečné látky v řece Úhlavě klesly. Vodárna tak v průběhu úterý opět začne vodu z Úhlavy pouštět do své úpravny. Přinášíme podrobnosti.

12

Kauza chemického znečištěšní vody v řece Úhlavě, která zásobuje vodou Plzeň, má další pokračování. Tentokrát ovšem přichází dobré zprávy. Koncentrace nebezpečných látek klesla a vodárna tak znovu během úterý začne do své úpravny pouštět vodu z Úhlavy.

V průběhu pondělí a také noci na úterý výrazně klesly hodnoty nebezpečných látek v řece. Vodárna zastavila provoz úpravny v neděli večer, aby zabránili vniknutí nebezpečné látky do technologií. Následně začala být Plzeň zásobována pitnou vodou z náhradního zdroje, tedy řeky Radbuzy. Parametry takzvané surové vody z Úhlavy nyní už ale odpovídají běžným podmínkám.

"Všechna přijatá opatření zafungovala a obrovský dík patří nejen Vodárně Plzeň, ale i Povodí Vltavy, profesionálním i dobrovolným hasičům, magistrátnímu odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení, odboru životního prostředí, státní i městské policii a dalším zapojeným subjektům. Vážnou situaci se podařilo perfektně zvládnout, nasazení všech bylo maximální,“ uvedli primátor Martin Baxa a technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Kvůli situaci se několikrát sešel krizový štáb města. Z preventivních důvodů však i nadále platí doporučení obyvatelům, aby nekonzumovali ryby ulovené v Úhlavě a Berounce, nezalévali touto vodou zahrady, nenapájeli zvířata a nekoupali se v obou tocích. "Naředěná kontaminovaná voda již odtekla do Berounky,“ uvedla mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá.

"Zajistit pitnou vodu Plzeňanům po odstavení úpravny se povedlo díky vodojemům, v nichž si Plzeň kumuluje zásobu vody a také díky zařízení na čerpání vody z náhradního zdroje, tedy z řeky Radbuzy, které v pondělí nainstalovali hasiči,“ doplnil Michal Vozobule, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Vodárnou požadované množství vody z Radbuzy dodávaly do úpravny dvě velkokapacitní čerpadla a dvě sestavy na dálkovou dopravu vody prostřednictvím sedmi hadicových linek v délce necelých 600 metrů, hadice šly po dně řeky. "Nasazeny byly při instalaci i obsluze zařízení desítky profesionálních i dobrovolných hasičů, všichni odvedli skutečně skvělou práci,“ doplnil radní města Plzně pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký.

Povodí Vltavy i Vodárna Plzeň dál provádějí detailní monitoring kvality vody. Vzhledem k příznivému vývoji situace snížila v úterý ráno přehrada Nýrsko odtok z deseti kubíků na 2,5 kubíku. Odtok výrazně pomohl zrychlit tok vody v řece a naředil znečištění. Ředit vodu pomáhá i voda z přehrady Hracholusky.

Látka unikla z výrobního areálu v Klatovech. Podezření ze znečištění Drnového potoka v lokalitě u jezu v Lubech bylo nahlášeno na Odbor životního prostředí MěÚ Klatovy v úterý 8. října.

Dle vyjádření pracovníka společnosti Holz Schiller došlo k úniku chemické látky (Impralit-BSK effect) pravděpodobně v nočních hodinách a jejímu splachu do dešťové kanalizace a následně do Drnového potoka. Jednalo se o látku nebezpečnou pro zdraví a životní prostředí, vysoce toxickou pro vodní organismy.

Případem se zabývá i policie, která zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství