Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Plzeňská zoo hlásí chovatelské terno! Odchov mláďat křovináře němého - FOTKY

15.08.2019 13:01

"Bushmaster" nebo-li křovinář němý je nejdelší zmijovitý had. Plzeňská zoo je teprve druhá v Evropě, kde se podařil odchov mláďat. Podívejte se na fotky!

2
2435

Plzeňská zoologická zahrada ve čtvrtek představila další z velkých chovatelských úspěchů. Tentokrát spadá do expozice Království jedu. Podle všeho jako druhá v Evropě odchovala mláďata nejdelšího zmijovatého hada.

"Z celkem 9 květnových vajec se od 6. srpna postupně vylíhlo všech 9 zdravých mláďat, která měří téměř 50 centimetrů. Jde o dosud největší chovatelský úspěch v expozici Království jedu, pro které jde o vlajkový druh," říká mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

"Křovinář němý, zvaný bushmaster je nejdelším zmijovitým hadem, může dorůst délky až 3 a půl metru. Obývá podrost deštného pralesa v Jižní a Střední Americe. Ztrátou biotopů se řadí mezi ohrožené a vzácné druhy. Při chovu v zoo a pro jeho rozmnožení je třeba dodržovat teplotní cyklus, kde by neměla teplota přesáhnout 27 stupňů," dodává mluvčí zoo Martin Vobruba.

V Evropě křovináře němé chová šest institucí. Jako první byli s odchovem úspěšní v dánská zoo Randers Regnskov. Plzeňský odchov by tak podle dostupných informací měl být druhý z evropských institucí. Mláďata jsou zatím umístěna v zákulisí expozice.

FOTO: Kateřina Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT