QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Plzeňská zoo představila unikát! Jako jediná v republice má rypoše lysé - FOTO

17.12.2018 16:01

Plzeňská zoologická zahrada nadělila návštěvníkům předvánoční dárek. Otevřela novou expozici rypošů lysých. Chová jako vůbec jediná zoo v rámci republiky.

rypouš lysý

Plzeňská zoologická zahrada se pyšní další novou expozicí. A tentokrát jde o unikát v rámci celé republiky. Jako jediná zoo u nás má kolonii rypošů lysých.

Malou kolonii o třinácti zvířatech přivezla zoo nedávno z Jihočeské univerzity. Před pár dny se narodilo prvních deset mláďat. "Rypoš lysý je v mnoha ohledech unikát. Je to eusociálně žijící africký podzemní hlodavec – to umí zejména všekazi, mravenci či včely, ze savců pouze 2 druhy rypošů. V zoo je chován vzácně, nyní ho má kolem 30 zoo v Evropě, v České republice je pouze v Plzni," říká mluvčí zoo Martin Vobruba.

V minulosti plzeňská zoo chovala také rypoše, ovšem jednalo se o jiné druhy. "Společenstvo rypošů lysých má královnu, která je největším jedincem. Dosahuje hmotnosti až 50 gramů, řadový jedinec váží do 35 gramů a měří 8 až 10 centimetrů. Jejich labyrint měří 3 až 5 kilometrů. Podzemní systém nor společenstva je komplikovaný, má spižírny, ložnice i slepé nory. Rypouši jsou dlouhověcí, dožívají se až 30 let. Ostatní malí hlodavci jsou oproti nim výrazně krátkověcí," dodává mluvčí zoologické zahrady.

Nová stylová expozice je nově otevřená v prostoru mezi pavilony žiraf a nosorožců.

FOTO: Kateřina Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy