Pořadatelé Divadelního léta se nevzdávají. Věří, že festival bude i letos

20.04.2021 11:20

Pořadatelé Divadelního léta pod plzeňským nebem věří, že se festival pod širým nebem v centru Plzně bude konat i letos. Hlavní inscenací má být Romeo a Julie v režii Jakuba Špalka.

Divadelni leto

Scéna Divadelního léta by měla vyrůst opět U Zvonu. Odehrát se tu má v červnu a červenci premiéra a deset repríz Romea a Julie, ale také obnovená premiéra velmi úspěšné inscenace Cyrano z roku 2018 s charismatickým Michalem Dlouhým. Doprovodný program má pak nabídnout autorská představení studentů HAMU a DAMU, která vznikají v rámci rezidenčních pobytů, Open Air Slam nebo večer s muzikálem Divadla J. K. Tyla.

Vloni v červenci se Divadelní léto konalo v prostoru U Ježíška, bylo jednou z mála akcí, které se po jarní vlně pandemie podařilo uskutečnit. Organizátoři věří, že se bude konat i letos, má jít už o 14. ročník akce. „Loňský rok byl nejtěžší v historii festivalu, hodně jsme se toho ale naučili. Museli jsme reagovat na změny ze dne na den, někdy i z hodiny na hodinu, a naučili jsme se zajistit všechna potřebná protiepidemická opatření pro diváky i herce. Naší velkou výhodou je i to, že hrajeme na čerstvém vzduchu pod širým nebem,“ říká Marcela Mašínová, ředitelka festivalu.

Letos si pořadatelé vybrali opět prostranství U Zvonu. Tady se akce konala už v roce 2017. Místo stíněné platany, na kterém má v budoucnu stát budova Západočeské galerie, se líbí i režiséru Jakubu Špalkovi, principálovi Spolku Kašpar: „My jsme Romea a Julii dělali asi před osmi lety. S inscenací jsme pak jezdili i po hradech a tvrzích, kde jsme ji dost často hráli v jiné dekoraci, než byla nazkoušená. Naučil jsem se tehdy o Romeovi a Julii přemýšlet v různých půdorysech a tohle místo je opravdu dobré!“

Foto: Pořadatel Divadelní léto pod Plzeňským nebem

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24