Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Spotřebu energií ve školkách hlídá nový systém. Čidla už odhalila únik vody

28.02.2020 14:30

Od letošního roku funguje v pěti školkách v Plzni systém, který dálkově sleduje mimo jiné spotřebu energií. Čidla dovedou upozornit i na případné poruchy.

ilustrační foto_QAP_foto (2)

Od ledna spustil centrální obvod v rámci pilotního projektu systém, na který je napojeno pět budov mateřských škol. Čidla umožňují aktivní dohled a vyhodnocování spotřeby v těchto objektech. Sledují také vnitřní prostředí. Veškerá data jsou pomocí bezdrátové technologie přenášena do centrální aplikace, kde lze sledovat skutečnou denní a měsíční spotřebu v porovnání s obvyklým stavem a odhalit tak případné nedostatky. Ty se v podstatě okamžitě po instalaci objevily v 70. MŠ ve Waltrově ulici.

"Po spuštění systému jsme zjistili, že v budově naší školy dochází k úniku téměř šesti kubíků vody denně, aniž bychom tuto ztrátu zaznamenali. Přitom jde o obrovské množství vody,“ říká ředitelka 70. MŠ Eva Zennerová.

Příčinou byla porucha směšovacího ventilu a prasklá vodovodní přípojka.  Praskla i hadička na WC v jedné třídě. Systém nahlásil problém do centrální aplikace, kde ji zaznamenal dispečink Plzeňské teplárenské a situace se mohla začít ihned řešit.

"V rámci monitoringu můžeme kvůli úniku tepla odhalit i třeba zdánlivou maličkost, jako je zapomenuté otevřené okno. Všechna čidla sledující vnitřní prostředí jsou také vybavena sledováním koncentrace CO2, což může odhalit nedostatky v případě větrání či poruchy vzduchotechniky, což je nevyhovující prostředí pro děti i zaměstnance,“ vysvětluje Petr Baloun, první místostarosta plzeňského centrálního obvodu.

Čidla jsou instalována například na vodoměrech, plynoměrech a elektroměrech.  Obvod chce do budoucna systém rozšířit i do dalších mateřských škol a budov, které spravuje.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství