Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tip na výlet: Tajemné katakomby v Klatovech - FOTKY

13.07.2016 10:22

Plánujete výlet a nevíte, kam zamířit? Zkuste nabrat směr Klatovy a určitě nevynechejte návštěvu legendárních katakomb pod jezuitským kostelem na náměstí...

4

Klatovské katakomby patří rozhodně k jednomu z nejžádanějších turistických cílů v Plzeňském kraji. Přístupné jsou celoročně, samozřejmě v hlavní sezóně je otevírací doba o něco delší.

Krypty, které ukrávají tři desítky mumií, najdete pod jezutiským kostelem přímo v centru Klatov. Kromě samotných katakomb můžete zvolit i další prohlídkové okruhy. V nabídce jak jezuitský, tak arciděkanský kostel. Využít můžete zároveň kombinovanou vstupenku na všechny okruhy.

Krypty byly vybudované ve druhé polovině 17. století jako součást kostela. Od počátku sloužily jako pohřebiště pro členy jezuitského řádu, zároveň se ale v katakombách pohřbívali i ti, kteří řádu pomáhali, tedy i šlechta nebo měšťané. Postupně bylo v katakombách uloženo 200 těl. V roce 1784 ovšem Josef II. zakázal pohřbívání v kryptách, a tak posledním, koho do podzemních katakomb uložili, byl Antonín Weichs rok před samotným zákazem.

Krypty byly postavené velmi profesionálně a takříkajíc "s fištrónem". Systém větrání udržoval po dlouhou dobu ideální prostředí a těla vypadal velmi dlouho zachovale. Ve 30. letech minulého století ovšem došlo k poškození systému při opravě střechy kostela a celkem 140 těl bylo zničeno. V současné době je tak k vidění třicítka mumií.

Klatovské katakomby jsou otevřené od dubna do října od 9 do 18 hodin. Do katakomb se můžete vydat také individuálně. Na ostatní okruhy pak jen s průvodcem od června do září. Komentované prohlídky katakomb probíhají vždy v 11, 13 a 15 hodin, v jezuitském kostele ve 12 a ve 14 hodin a v arciděkanském kostele ve 13 a v 15 hodin.

Další podrobnosti najdete na webu www.katakomby.cz.

FOTO: Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT