QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stavba TechTower v Plzni ve Světovaru finišuje - FOTKY

19.05.2022 11:05

V Plzni ve Světovaru probíhá rekonstrukce starých průmyslových budov. TechTower již brzy obsadí nové začínající firmy zabývající se inovativními technologiemi. Byli jsme na prohlídce!

techtower (26)
techtower (26)techtower (1)techtower (2)techtower (4)techtower (5)techtower (6)techtower (8)techtower (7)techtower (3)techtower (9)techtower (10)techtower (11)techtower (12)techtower (13)techtower (14)techtower (15)techtower (16)techtower (17)techtower (22)techtower (18)techtower (19)techtower (20)techtower (21)techtower (23)techtower (24)techtower (25)techtower (27)techtower (28)techtower (29)techtower (30)techtower (31)techtower (32)

Bývalý pivovar a kasárna ve Světovaru obsadí nové firmy zabývající se inovativními technologiemi. Od prosince 2019 zde vzniká unikátní prostor TechTower, který nabídne nejen kanceláře, ale i konferenční zázemí, laboratoře, vodní nádrž pro drony a mnoho dalšího. V rámci projektu vznikne i školka.

Objekt pojme až 40 firem, kterým nabídne prostory od malých místností až po prostorné mezonetové kanceláře. „Bude to tu zaměřené na technologie, moderní věci jako 5G, 6G sítě, umělá inteligence, autonomní mobilita, ale i roboti obecně. Zajímavé trendové záležitosti do budoucna,“ vysvětluje zaměření projektu Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně (SIT), která zaštiťuje provoz areálu.

techtower (2)

Nájemníci budou pečlivě vybírány. Bude potřeba, aby se firma zapojila do ekosystému na podporu technického vzdělání a podnikání PINE. „Chceme, aby tady fungoval takzvaný PINE (Plzeňský inovační ekosystém), je to postavené na celém portfoliu Centra robotiky, který volnočasově vzdělává děti ve věku 6-15 let, na to navazuje SIT PORT, který pracuje s mládeží 16 plus a na to navazuje BIG s inkubačním programem. Je to celé propojené, snažíme se, aby tady vznikaly firmy, které budou technologicky vyspělé, které budou mít potenciál zaměstnávat Plzeňáky,“ říká Luděk Šantora.

Na místě, kde vojáci měli tělocvičnu a sklady, vznikne setkávací prostor pro mladé podnikatele. „Když ze studentských projektů vznikne startup (nově založená či začínající společnost), mohou zde udělat první prezentaci, jednat se svým prvním investorem. Je to potkávací prostor s výhledem na celé město,“ popisuje vizi parku Luděk Šantora.

Zajímavou částí projektu je 10 metrů hluboká vodní nádrž na testování podvodních robotů. „V Čechách taková nádrž na testování dronů není. Vedle, v objektu bývalé kotelny, kde vše zatím zůstalo v původním stavu, je ideální prostředí na testování dronů. Je tam podzemí, komín, dopravní pás. Jsou tu na to ideální prostory,“ přibližuje možnosti využití celého areálu Šantora.

techtower (10)

Vedle technologické budovy vznikne ve Světovaru i školka. Jedna třída pro 24 dětí by se měla otevřít v září. Z původní administrativní budovy obsadí děti spodní část, v horním patře vzniknou kanceláře. „První úvaha byla, aby to byla školka pro děti zaměstnanců, pak jsme začali pracovat s tím, že tu bude komunita mladých lidí a ty děti většinou nemají,“ říká Luděk Šantora a dodává: „Domluvili jsme se s městským obvodem Plzeň 2 a děti zde budou přijímány dle klasických pravidel pro umisťování.“

techtower (19)Projekt bude stát 720 milionů korun včetně DPH. Plzeň získala příspěvek z fondů Evropské unie ve výši 181 miliónu korun. Stěhovat by se mohly nájemníci na začátku příštího roku. „Stavebně je projekt z 80 % hotový. Plán stěhování máme 1. února 2023,“ upřesňuje termín Luděk Šantora, ředitel SIT.

Téměř polovina prostor je již zarezervována. „Vzniká místo, kde se spojí komunita lidí, místo, které bude sršet nápady, kde ti zkušenější budou předávat svoje znalosti a nechají se inspirovat energií a kreativitou mladých podnikavců. Jsem moc rád, že se tento záměr podařilo zrealizovat a těším se na projekty, které zde vzniknou,“ řekl primátor města Plzně Pavel Šindelář.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24