Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak vylepšit Doubravku a okolí? Navrhněte řešení a Rozhodněte sami i vy!

18.10.2023 10:59

Participativní rozpočet je moderní způsob jak zapojit obyvatele městského obvodu do rozhodování o tom, jaké projekty se za veřejné peníze uskuteční. Projekt Rozhodněte sami momentálně probíhá jak na Trojce, tak i na Čtyřce.

participace 2023_MO4

V Plzni začal s participací čtvrtý městský obvod. Kromě velkých participativních rozpočtů spouští i řadu menších projektů, kdy se lidé mohou zapojit například do rozhodování o tom, jaké vybrat lavičky pro konkrétní oblast nebo jak by se měly jmenovat některé ulice.

„Když se lidé zapojí do rozhodování o svém blízkém okolí, získávají k němu větší vztah a víc jim na daném veřejném prostoru záleží,“ vysvětluje místostarosta Čtyřky Jan Kakeš. Participace se proto osvědčuje v mnoha směrech.

Díky tomuto projektu bylo například pod Chlumem ke konci roku 2020 vysazeno celkem 25 ovocných stromů, poté ještě 21 mladých habrů a v rámci 2. ročníku Rozhodněte sami přibyly také lavičky.

„Spolupráce a participace je pro nás nejdůležitější součástí komunikace našeho úřadu s obyvateli obvodu. Je to klíč k tomu, abychom společně budovali příjemné místo pro život,“ dodává starosta MO Plzeň 4 Tomáš Soukup.

Projekt Rozhodněte sami v MO Plzeň 4 je aktuálně ve fázi, kdy obyvatelé obvodu mohou zasílat své návrhy na vylepšení okolí. Ty je možné posílat do 30. října.

„Už teď se sešla celá řada zajímavých nápadů. Lidé by chtěli například obnovit stezku z Lobez k vyhlídce Švábiny, vybudovat tančírnu v Lobezském parku nebo vysadit alej podél cyklostezky z Újezdu do Červeného Hrádku,“ uvádí mluvčí čtvrtého plzeňského obvodu.

Čtyřka na vítězné návrhy vyčlenila celkem 1,5 milionu korun.

„Do konce roku radnice Čtyřky návrhy posoudí a vybere ty, které by bylo možné realizovat. Během března příštího roku pak sami lidé odhlasují, jaké nápady považují za nejlepší. Od dubna se nápady budou moci postupně zrealizovat,“ doplnila mluvčí obvodu.

Své návrhy můžete posílat ZDE.

Rozhodněte sami je projekt, který má za cíl zlepšit život všem obyvatelům nejen Čtyřky ale nyní také Trojky, a to právě pomocí participativního rozpočtu.

Obyvatelé Trojky momentálně vybírají vítězné projekty. Psali jsme podrobně ZDE.

Foto ilustrační MO Plzeň4

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství