Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Za práci pro město bydlení. Plzeň hledá další řešení pro bezdomovce

15.08.2017 7:01

Bezdomovci v Plzni by mohli dostat další šanci na nový život. Město se nejspíš nechá inspirovat v Praze a bezdomovcům nabídne bydlení v buňkách. Přinášíme podrobnosti!

"Staří známí". Tito pánové patří k těm, kteří si už práci našli a snaží se zapojit do "normálního" života.

Situace s bezdomovci v Plzni je v poslední době hodně diskutované téma. Město se rozhodlo, že s nepořádkem a skládkami, které po sobě nechávají lidé bez domova, začne bojovat novým projektem.

Inspirace přišla z Prahy 9, kde lidem bez domova radnice nabízí bydlení ve speciálních buňkách. Za to musí lidé odvádět práci pro obvod. V Plzni se s projektem začalo už první fází. Tou jsou časté úklidy tábořišť bezdomovců. Praxe je jednoduchá.

"V první fázi to znamená, že naše společnost Čistá Plzeň spolu s městskou policií začala uklízet lokality, které jsou označované jako gheto, kde je velký nepořádek a pramení z toho, že tam žijí lidé bez přístřeší. Ve druhé fázi vychom chtěli po vzoru Prahy 9 na méně exponovaná místa umisťovat stavební buňky, které budou moct lidé na dva roky využít. Musí si je vybavit a budeme po nich chtít, aby pro město pracovali v rámci jakési levné pracovní síly. Mohou být pro město prospěšní a do budoucna budou mít možnost získat další bydlení, například na ubytovně," vysvětluje primátor Martin Zrzavecký s tím, že novinku by využili jen to, kteří by chtěli. Město by nikoho do stěhování a práce nenutilo.

Hlídání Borského parku nebo parkovišť. Bezdomovci by mohli být pro město užiteční...

V Praze se tak například bezdomovci, kteří žijí v buňce u sadu, starají o jeho chod a údržbu. V Plzni by se podle primátora také našly lokality, kde by se podobná služba městu dala využít. "Například by mohlo jít o lokalitu nad střelnicí v Lobzích. Tam by nikomu nevadili a je tam, co uklízet. Stejně tak by mohli být i v Borském parku a pracovat jako správci parku. Myslím, že stejným způsobem mohou být hlídaná i některá parkoviště, kde by byla umístěná buňka, ten člověk by tam žil a parkoviště by bylo hlídané v podstatě 24 hodin denně," dodává primátor.

V Praze na projektu pracují řadu let. Postupem doby se ale vyplácí. Zejména se daří ušetřit za svoz odpadu a čištění lokalit, kde bývala tábořiště bezdomovců. Stejně tak je ale i v Plzni projekt nejspíš během na dlouhou trať. V současné době se podle primátora budou dávat dohromady materiály, které by se pak mohly uceleně představit širšímu vedení města. Dřív jak na podzim to ale nebude.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT