Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

V Rokycanech najdou domov zubři a divocí koně

06.09.2019 19:15

Divoká zvířata by se měla pást na bývalém vojenském cvičišti, které paří k Evropsky významným lokalitám – Natura 2000.

IMG_20190817_112847

Příjezd zubrů a exmoorských pony do Rokycan by měla umožnit směna pozemků, kterou už schválili rokycanští zastupitelé.

"Schválená směna se týká pozemků v Evropsky významné lokalitě – NATURA 2000 „Rokycany – vojenské cvičiště“, kde žije vzácná a chráněná kuňka žlutobřichá a celá řada dalších obojživelníků. Rostou tam chráněné rostliny a vyskytují se modrásci bahenní a očkovaní,“ sděluje mluvčí města Tereza Maixnerová s tím, že žadatel usiloval o směnu proto, aby v lokalitě mohl chovat zubry a  exmoorské pony, kteří by napomáhali vytvářet přirozené prostředí pro migraci kuňky.

Výměnou pozemků dojde ke zvětšení prostoru pro zvířata a zároveň k vytvoření průchodu skrze pozemek pro lidi a návštěvníky městského lesa. Město tak získá pozemky v prostoru mezi Muzeem na demarkační linii a areálem bývalého depozitu, kde chce vybudovat cesty tak, aby tato lokalita byla bez problémů průchozí.

Exmoorští pony jsou v našem regionu k vidění zatím pouze v Dobřanech, kde už téměř rok spásají zeleň na Šlovickém vrchu a pomáhají tak udržovat unikátní biotop s vzácnými živočichy. Více jsme psali zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT