Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Čáp Kryštof se záchranářům ozval ze slunné Afriky - FOTKY

02.11.2020 10:23

Záchranná stanice živočichů v Plzni sleduje pohyb čápa Kryštofa. Zajímalo je, do jakých teplých krajin čáp doletí. Kryštof letěl velmi neobvyklou cestou, nyní už si užívá teplo v Africe.

čáp
čáp Makoňčáp mapačáp kroužekčápčáp mapa

Záchranáři ze Záchranné stanice živočichů v Plzni se poprvé setkali s Kryštofem jako malým mládětem v roce 2017. Od té doby o něm neměli žádné zprávy.

"Až letos spadl u Města Touškova v noci z radiovysílače do oplocení a nemohl se dostat ven. Tady jsme ho také 19. 6. 2020 odchytili, podle ornitologického kroužku identifikovali a lehce potlučeného převezli k nám na Záchrannou stanici živočichů v Plzni,"uvedl Karel Makoň.

Protože záchranáři věděli, že Kryštof už musel být několikrát na zimovišti, rozhodli se, že mu dají vysílačku. I s vysílačkou Kryštofa záchranáři vypustili u Chocenic na louky nad Rybníkem. První let vedl ke Komornu, kde spolu s dalšími čápy vydržel několik dní.

Následně přeletěl přes Německo až do Madridu. V posledních letech okroužkovaní čápi s oblibou zůstávají na nějaké skládce komunálního odpadu ve Španělsku. "Jenže Kryštof překvapil potřetí a pokračoval dál přes Estrecho de Gibraltar do Maroka, chvilku podél pobřeží Atlantského oceánu. Z Maroka jižně dolů na hranici Mali a Mauritánie, kterou přelétl v celé její délce až do Senegalu. Přelet z Mauritánie do Senegalu nemáme podrobně zmapován, jelikož v dané oblasti nebylo dostatečné pokrytí sítí mobilních operátorů, a tak od 8. 10. 2020 do 30. 10. 2020 se Kryštof nehlásil. Byly to zase nervy, ale naštěstí teď je Kryštof už zase na příjmu a posílá nám pozdrav ze slunné a žhavé Afriky," dodal Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

čáp mapa

Foto: Záchranná stanice živočichů Plzeň

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT