QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Celníci kontrolují kamiony plné odpadu. Většina k nám míří z Německa – FOTKY

18.04.2023 14:17

Hlídka plzeňských celníků od začátku roku zkontrolovala už celkem 56 přeprav odpadů tuzemských a zahraničních dopravců. Kamiony do České republiky míří většinou z Německa.

2023-4-18-931odpad2
2023-4-18-931odpad22023-4-18-931kontrola2023-4-18-931odpad1

„Jen v únoru a březnu hlídka provedla 42 kontrol, při kterých bylo důslednou kontrolou zjištěno 6 závadových přeprav převážející odpad o celkové hmotnosti 97 590 kg. Veškerá zjištěná porušení byla předána Ministerstvu životního prostředí ČR a České inspekci životního prostředí. V naprosté většině případů byl odpad dopravován do České republiky z Německa,“ uvádí Marcela Kašparová, mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj.

Nejčastějším problémem jsou chybně vyplněné doklady. „U zjištěných porušení je nejčastějším problémem neúplně nebo nesprávně vyplněný průvodní doklad o přeshraniční přepravě odpadů. Dále jsou zjištěny případy, kdy je u přepravovaného odpadu do ČR deklarován účel skladování bez uvedení způsobu jeho následného využití,“ řekla mluvčí.

V jednom případě byl dokonce přepravovaný odpad včetně dopravního prostředku zadržen. „Hlídka odhalila přepravu odpadu, kdy vozidlo nebylo označeno v souladu se zákonem a u další přepravy bylo zjištěno, že deklarovaný druh neodpovídá skutečně přepravovanému odpadu,“ upřesnila Marcela Kašparová.

Při záchytu nelegálního odpadu přímo na silnici Celní správa ČR přepravovaný odpad nebo i dopravní prostředek na místě zadrží. Po projednání příslušným orgánem je zpravidla vrácen do země původu.

Foto Celní úřad pro Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT