V Rokycanech vzniká nový park! Nabídne i svah na sáňkování

05.06.2015 11:03

U Rakovského potoka v Rokycanech vzniká zbrusu nový park. Ten by měl veřejnosti sloužit už od listopadu. Stavba vyjde na víc jak 16 milionů a v parku nebudou chybět atrakce, ani svah na sáňkování. Podívejte se na fotky ze stavby.

foto1
foto1foto2foto3foto4

Lokalita v okolí Rakovského potoka v Rokycanech se do podzimu promění k nepoznání. Aktuálně probíhá budování nového parku, který nabídne nejen místo pro relaxaci, ale také zábavu. V centru Rokycan tak vznikne dokonce i svah na sáňkování. Hotovo by mělo být do konce října.

Revitalizace lokality Rakovského potoka a parku Šťáhlavská odstartovala v září loňského roku. Rozsáhlé úpravy běží naplno a htoov by mělo být do kon ce října. V rámci stavby dojde na úpravu nejen koryta potoka, ale všech ploch se zelení v úseku mezi mostem v ulici Boženy Němcové a mostem v ulici Sokolská.

"Reálná cena stavby byla současně ovlivněna soutěží na dodavatele stavby. Jediným výběrovým kritériem byla výše nabídkové ceny. Veřejná soutěž stavbu zlevnila o cca 25 %. Výše dotace by proto měla být celkem 13 934 451 korun, podíl města 2 357 322 korun a celková cena projektu by se měla vyšplhat na 16 291 773 korun,“ uvádí vedoucí Odboru rozvoje města Městského úřadu Rokycany Jiří Hlad. Hotovo by mělo být do konce října a od listopadu už by měla oficiálně sloužit veřejnosti.

V rámci úprav dojde na velké zásahy do Rakovského potoka a jeho nejbližšího okolí. Zásadní změny dotknou nejen trasy potoka, kdy uměle napřímený tok nahradí meandry s tůněmi, ale především dojde ke změně tvaru koryta. Jednoduché koryto bude nahrazeno korytem složeného tvaru, ve kterém bude výrazně odlišena takzvaná kyneta. Tou bude protékat voda při běžném průtoku. Úpravy by tak měly pomoct i během povodní.

Na své si ovšem po ukončení stavby přijdou i děti. "Dětem nový park nabídne nové možnosti ke hrám, především velkou lanovou pyramidu, houpací sítě, pískoviště či tunely z vrbového proutí. Vznikne zde i menší travnatá plocha pro míčové hry a svah na sáňkování. Dospělí ocení především nové mlatové i travnaté cesty, lavičky či piknikové stoly. Součástí stavby jsou i rozsáhlé terénní úpravy spočívající ve snížení terénu, které je nezbytné pro vytvoření široké bermy nového koryta, i proto muselo být pokáceno několik vzrostlých stromů a keřů. Projekt samozřejmě počítá s výsadnou nových, jen v letošním roce bude vysazeno více než 70 stromů a přes 100 keřů, které budou tvořit parkovou úpravu. Důležitou součástí projektu jsou i opatření, která pomohou hojné populaci raka kamenáče,“ doplňuje k probíhající stavbě místostarosta města Jan Šašek.

V současné době už práce významně postoupily a v nejbližší době už dojde i na osazování oblasti. "Momentálně probíhají na stavbě plánované terénní úpravy, které spočívají v odvozu zeminy, přípravě sáňkovacího svahu, urovnávání povrchů a přípravných prací pro osev travní směsi a budování pěších cest. Vysazeno bylo již vrbové proutí a v příštích dnech započne i výsadba stromů, a keřů a osev travní směsi,“ uzavírá místostarosta.

FOTO: Městský úřad Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT