QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Drak z Líní ještě neukázal všechny hlavy. Dojde nakonec k vyvlastnění pozemků?

19.04.2023 10:13

Veřejné slyšení týkající se gigafactory na letišti v Líních, které proběhlo v úterý 18. dubna v dobřanském kině Káčko, odkrylo další zajímavé informace. Podle starosty Dobřan Martina Sobotky ještě drak, který se chce usadit za humny, neukázal všechny hlavy.

Letiště Líně_Den otevřených hangárů_0223_QAP (40)

"Chceme být dobrými sousedy! Toto tvrzení stále platí, proto jezdíme do dotčených obcí a hovoříme s obyvateli. Například lidé žijící v Nové Vsi si budou moci skočit k lékaři nebo k doktorovi v papučích," řekl s nadsázkou manažer Škody Auto Michal Kadera.

Jenže pro obyvatele tato informace znamenala jediné. "Haly budu mít skoro za domem. Zelený pás v šířce 200 metrů je výsměch. Než vyrostou stromy, potrvá to desítky let. Cyklostezky nás taky nezachrání," rozčiloval se pan Jiří z Nové Vsi.

Spolek Za klidný život v Nové Vsi upozornil i na fakt, že nákres zeleného pásu, který odděluje obci od továrny, je vyznačen na soukromých pozemcích. To potvrdil i starosta Dobřan Martin Sobotka s tím, že takových chyb je více.

Prezentace Ministerstva průmyslu a obchodu, Czechinvestu i Škody Auto vykreslily projekt gigafactory jen v tom nejlepším světle. "Bude více míst ve školkách a školách, zařídíme nové bydlení, zatraktivníme celou lokalitu, vybudujeme síť silnic, cyklostezek...," to vše má v plánu tým lidí, který pracuje na tom, aby si koncern Volkswagen vybral právě lokalitu v Líních.

V minulých dnech se také objevily informace o možném vyvlastnění pozemků. To zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu Petr Očko odmítl. „Cílem ministerstva průmyslu není vyvlastňovat,“ řekl na veřejném slyšení a dodal, že ví o soukromých pozemcích, které se na letišti nachází. „Uděláme všechno proto, abychom našli nějakou dohodu, která bude výhodná pro všechny strany. Bez dohody totiž nejsme schopni investici zrealizovat,“ dodal. Možnou stavbu továrny komplikuje i referendum obyvatel Nové Vsi. Pozemky obcí jsou pro gigafactory klíčové.

Starosta Dobřan Martin Sobotka také několikrát zopakoval, že zatím není nic jasné, vše je jen ve formě návrhů, nic není napsáno a podepsáno. "To, že se teď a tady něco řekne nebo slíbí, neznamená, že to tak nakonec bude. Stále se tak může stát, že továrna bude obřích rozměrů stejně jako na samém počátku vyjednávání," vyjádřil své obavy.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24