QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči vyjeli k sérii polních a lesních požárů. Nabádají k opatrnosti - FOTKY

08.07.2023 20:40

Hasiči během soboty zasahovali u velkého počtu požárů polí a lesních porostů. Apelují na zemědělce, aby při žních kontrolovali techniku a snažili se požárům předcházet. 

požár Luhov_0723_HZSPK (3)
požár Luhov_0723_HZSPK (3)požár Luhov_0723_HZSPK (1)požár Luhov_0723_HZSPK (2)požár Luhov_0723_HZSPK (3)požár Luhov_0723_HZSPK (4)požár Luhov_0723_HZSPK (5)

Hasiče během soboty zaměstnal rozsáhlý požár částečně posekaného pole u Luhova na severním Plzeňsku. Plameny zpočátku zachvátily plochu 500 x 400  metrů. Kouř byl vidět z velké dálky. Na linku 150 nahlásilo požár mnoho lidí. Rozhloha požáru byla odhadnuta na 10 hektarů. 

"Plameny už se podařilo zastavit. Hasiči na místě zřídili čerpací stanoviště," uvedl Michal Holeček z Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.

K dalšímu velkému požáru vyjeli hasiči k obci Štichovice. "Bylo hned na začátku uvedeno, že se jedná o zapálení od kombajnu, který pole sekal. Byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu a velitel zásahu si nechal prověřit možnost leteckého hašení," uvedl Michal Holeček s tím, že na místo byly povolány drony SIT.

Během soboty hořelo také u Spáleného Poříčí, Letin, Číčova a Rokycan. 

Hasiči upozorňují, že během sklizně a zároveň při delším suchu se může požár snadno rozpoutat. Doporučují, aby zemědělci vybavili stroje při sklizni lapači jisker. Měli by také preventivně kontrolovat žňovou techniku, především elektroinstalaci a palivovou soustavu a promazávat plochy, které by se mohly třením nadměrně zahřívat.

Zemědělci by dále měli vybavit svou techniku vodním nebo pěnovým hasicím přístrojem. Hasiči také doporučují mít na poli při žních zemědělskou techniku, kterou lze použít k vytvoření ochranného pruhu proti šíření ohně. 

Foto: HZSPK

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT