QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak si vedla města v Plzeňském kraji ve výzkumu Město pro byznys?

01.03.2023 10:21

Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí v rámci celé České republiky každoročně 205 měst a obcí s rozšířenou působností a městské části Hlavního města Praha. V Plzeňském kraji zabodovala Plzeň.

Kůs_město pro byznys_Plzeň_0223_byznysakce.cz
Kůs_město pro byznys_Plzeň_0223_byznysakce.czStarosta Rokycan_město pro byznys_0223_rokycany.cz

V letošním ročníku srovnávacího výzkumu Město pro byznys se na prvním místě umístila Plzeň. Další stupně vítězů v rámci Plzeňského kraje obsadily Rokycany a Nýřany.

„Mám velkou radost, že jsme se umístili na prvním místě. Věřím zároveň, že pro ty, kteří byli méně úspěšní, to bude silnou motivací pro zlepšení. A pro nás, kteří jsme uspěli, je to potvrzení toho, že směr, který jsme nastavili, je správný. Nastoupil jsem v říjnu jako nový radní pro SMART City a podporu podnikání a dal jsem si za cíl, že budu pokračovat ve věcech, které jsou smysluplné a které už začaly. Prostě jsem se rozhodl nebořit, ale dál tvořit to, co má smysl a hodnotu pro podnikatele," řekl Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast SMART City a podporu podnikání.

Jaké plány má radní Plzně? „Mohu zmínit koncepci elektromobility, která udává směr, jak by město mělo reagovat v nejbližších letech na téměř revoluční nástup elektromobility, která nás čeká, bez ohledu na to, jestli chceme nebo ne. Další věc je to, čemu já říkám úřad jako e-shop. Chtěl bych, abychom co nejvíce agend přesunuli do onlinu, ale vždy zároveň myslíme na starší generace. To znamená, že bude i nadále zachován klasický způsob přístupu občanů k úřadům,“ doplnil Daniel Kůs.

Hodnocení vítězů ve výzkumu Město pro byznys:

Zlatá Plzeň

Plzeň uspěla v mystery testování Statutární město Plzeň dosáhlo vynikajících výsledků v celé řadě hodnocených kritérií.

  • Jedná se například o v regionu nejvyšší počet ekonomických subjektů v přepočtu na obyvatele, dále také vůbec nejvyšší počet nabíječek na elektromobily nebo nejvyšší počet dokončených bytů vztaženo ku meziroční změně počtu obyvatel.
  • Podnikání v Plzni může těžit také z výborné dopravní dostupnosti.
  • Pokud jde o přístup veřejné správy, je možné radnici pochválit za vynakládání dostatečných finančních prostředků do oblasti veřejné dopravy a také na kulturu.
  • Výrazně nadprůměrných hodnot dosáhlo město v počtu úředních hodin, během kterých si nejen podnikatelé mohou vyřídit vše potřebné.
  • Plzeň se však především blýskla v testu elektronické komunikace, který prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje včasnost a kvalitu odpovědí ze živnostenských úřadů.
  • Výzkum zpracovává analytická agentura Datank.
  • Krajské výsledky jsou vyhlašovány v rámci regionálních setkání Svazu měst a obcí ČR.
  • Srovnávací výzkum Město pro byznys již šestnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice.
  • Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností.

Stříbrné Rokycany

  • Rokycany se můžou pyšnit velmi vysokým podílem firem nad 250 zaměstnanců v přepočtu na celkové množství ekonomických subjektů.
  • V rámci Plzeňského kraje zaznamenávají Rokycany nadprůměrný počet uchazečů o zaměstnání v přepočtu na obyvatelstvo ve věku 15 až 65 let, což dává firmám větší možnost výběru nových zaměstnanců.
  • Místní radnice dobře hospodaří, o čemž svědčí nejnižší náklady na dluhovou službu a také nejvyšší likvidita.
  • Skvělého výsledku dosáhlo město také pokud jde o přehlednost a obsah webových stránek z pohledu podnikatele.

Bronzové Nýřany

  • Třetí Nýřany mají v regionu nejvyšší počet dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel.
  • Živnostníků i firem je zde výrazně nadprůměrně a jejich počet zde meziročně nejrychleji narůstá.
  • Radnice vynakládá nadprůměrné finanční prostředky do oblasti sportu a vzdělávání.
     

Celkové pořadí – Město pro byznys 2022:


1. Plzeň
2. Rokycany
3. Nýřany
4. Přeštice
5. Horažďovice
6. Domažlice
7. Klatovy
8. Tachov
9. Stříbro
10. Sušice
11. Stod
12. Horšovský Týn
13. Nepomuk
14. Kralovice
15. Blovice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT