QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Labuťák Trenér má červený límec. Není třeba se jakkoliv znepokojovat, říká Karel Makoň

20.03.2023 10:05

Zhruba měsíc se snaží lidé ze Záchranné stanice živočichů Plzeň odchytit párek labutí velkých, který se vrátil do Plzně na řeku Radubuzu. Trenéra a jeho partnerku se ale chytit nedaří.

Labuťák Trenér_límec_0323_DESOP

Asi každý Plzeňan zná labutího samce Trenéra. Labuťák je mazaný a jeho oblíbenou disciplínou je výcvik kanoistů. Pasoval se do role trenéra a učí vodáky co největší rychlosti. Tento týden začal párek labutí usilovně stavět hnízdo a připravovat se na hnízdění. Nachází se na řece Radbuze od Papírenské lávky k loděnici TJ Prazdroj – rychlostní kanoistiky.

Od středy 15. 3. 2023 má Trenér na krku speciální ornitologickou značku a zastřižené letky na jednom křídle. „Od té doby mám každý den já i městská policie tak 20 telefonátů na téma co to je, že má na krku plechovku, že ho to škrtí. Tyto krční límce různých barev se pro labutě používají na celém světě a my je používáme pouze mimořádně, právě v takovýchto komplikovaných případech, jakým bezesporu labuťák přezdívaný Trenér je. Trenér má límec červený s číslem B110, víme o něm, není třeba se jakkoliv znepokojovat,“ uklidňuje Plzeňany Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Tým ze Záchranné stanice živočichů Plzeň se snaží už více než týden labutí pár odchytit. Bohužel se jim to zatím nepodařilo. „Základem je totiž odchytit oba ptáky současně, a to prioritně hlavně samici, na kterou pak nalákáme i samce. Jenže tím, jak se labutí pár chytá každý rok, tak si to samozřejmě dobře pamatuje, a tak i přesto, že jsme vystřídali všechny známé i neznáme tváře, tak je samice stále neuvěřitelně ostražitá a odchytit se nám ji nedaří,“ popsal složitý odchyt Makoň.

„Jsou to nervy, čas nás tlačí, a pokud se to nepodaří do doby, než snese první vejce, tak pak budeme muset čekat, až se vyklubou mláďata a odchytit celou rodinu hned po vylíhnutí, což bude ještě mnohem náročnější a rizikovější než doteď. Pokud to dopadne jako každý rok a nepodaří se nám je přesunout na bezpečnější lokalitu, tak jim mláďata zase spadnou z jezu u Mrakodrapu a nevyvedou na této lokalitě opět nic,“ uzavírá Makoň.

Foto DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24