Labutího samce Trenéra se nedaří odchytit. Asi to nezvládneme, říká Makoň

27.03.2023 9:28

Tým ze Záchranné stanice živočichů Plzeň se snaží už více než měsíc odchytit labutí pár, který se vrátil do Plzně na řeku Radubuzu. Odchyt se stále nezdařil.

Labuťák Trenér_límec_0323_DESOP

Labutí samec Trenér a jeho partnerka se odchytu brání. „Ani další pokusy o odchyt Trenéra a přesun labutího páru na řece Radbuze se nezdařily. Zejména labutí samice je velice ostražitá, létá a nedá se chytit. Samec s červenou ornitologickou značkou na krku má sice zastřižené letky na křídle, ale samotného bez samice ho převézt nelze. Navíc časově to už s ohledem na začátek snášení vajec a hnízdní sezóny asi ani nezvládneme. Věc se stále řeší,“ informoval Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Párek labutí staví hnízdo a připravují se na hnízdění. Nachází se na řece Radbuze od Papírenské lávky k loděnici TJ Prazdroj – rychlostní kanoistiky. „Jsou to nervy, čas nás tlačí, a pokud se to nepodaří do doby, než snese první vejce, tak pak budeme muset čekat, až se vyklubou mláďata a odchytit celou rodinu hned po vylíhnutí, což bude ještě mnohem náročnější a rizikovější než doteď. Pokud to dopadne jako každý rok a nepodaří se nám je přesunout na bezpečnější lokalitu, tak jim mláďata zase spadnou z jezu u Mrakodrapu a nevyvedou na této lokalitě opět nic,“ uzavírá Makoň.

Příběh trenéra naleznte zde.

Foto DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24