Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

31.05.2024 19:06

Voda v některých řekách stoupá

Aktuálně je na 1. stupni vodní nádrž Hracholusky (Mže).

Lesy ČR na Plzeňsku zrekonstruovaly historickou vodní nádrž

29.12.2022 11:41

Historická nádrž Oborák se nachází na severním Plzeňsku. Lesy ČR nádrž zrekonstruovaly za 10,5 milionů korun.

Oborák_Lesy ČR

Nedaleko Mladotic se nachází historické vodní nádrž Oborák, která leží na Bučeckém potoce. Lesy ČR v rámci vodohospodářského programu Vracíme vodu lesu od roku 2019 investovaly do 500 staveb celkem 850 milionů korun a stovky dalších projekčně připravují. Mezi letos dokončené projekty patří právě Oborák.

I tímto projektem Lesy ČR pomáhají zadržet vodu v krajině v době klimatické změny. V krajině zadrží až 88 tisíc metrů krychlových vody a zatopí 39 tisíc metrů čtverečních.

Název Oborák souvisí s historickou Sechutickou oborou, v níž se od 16. století chovali daňci, později divoká prasata, srnčí i jelení zvěř.

Obora zanikla v 90. letech 19. století kvůli stavbě železniční trati mezi Mladoticemi a Kralovicemi.

Nádrž se podle všeho vybudovala na jejím okraji ve druhé polovině 18. století, což plyne z provedeného dendrochronologického průzkumu archeologů z Muzea a galerie severního Plzeňska.

„Nejprve jsme odstranili ze zátopy sediment a ze břehů náletové dřeviny. Poté následovala oprava 105 metrů dlouhé a bezmála pět metrů vysoké hráze, po níž vede asfaltová komunikace, a instalace nové spodní výpusti i bezpečnostního přelivu. Ten převede stoletou vodu,“ řekl Luděk Písařík, náměstek oblastního ředitele Lesů ČR v západních Čechách pro vodní hospodářství a investice. „Bezpečnostní přeliv tvoří železobetonová konstrukce obložená kamenem. Více než čtrnáctimetrová přelivná hrana se zužuje k propustku pod silnicí a vodu do přírodního koryta toku odvede balvanitý skluz se stabilizačními prahy,“ dodal.

Projekt spolufinancovalo Ministerstvo zemědělství.

Foto Lesy ČR

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství