QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Město Plzeň řeší problémy s divočáky, objevují se na Doubravce i v areálu FN Lochotín

20.10.2023 14:55

Divočáci shánějí v obydlených a příměstských částech Plzně potravu, velmi snadno ji tam totiž získají, a to především kvůli černým skládkám nebo neobhospodařovaným a zanedbaným soukromým pozemkům. Město Plzeň začalo zvýšený výskyt divočáků intenzivně řešit.

boar-4735586_1920(1)

V Plzni žijí divoká prasata, čím dál častěji se s nimi můžeme potkat nejen v parcích, ale i zástavbách.

„Divoká zvěř se nejčastěji objevuje v Bolevci, Borském parku, na Bílé Hoře, Doubravce, Roudné, Valše, Sylvánu, v okolí Chlumu, Mikulky nebo Fakultní nemocnice Lochotín. Apelujeme proto na majitele pozemků, aby na svých zahradách udržovali pořádek,“ upozornil radní města Plzně pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Jiří Winkelhöfer.

Divoká prasata se do obydlených lokalit stahují pouze v podzimních a zimních měsících, protože na polích a v lese není dostatek potravy. Jejich četný výskyt není podle Aleše Tolara, náměstka primátora pro oblast dopravy a životního prostředí, pouze problémem městské samosprávy a jejího vedení, ale především nezodpovědných majitelů pozemků.

„Je potřeba, aby zejména vlastníci řádně pečovali o své pozemky a zahrady, důkladně je zabezpečili a bioodpad vhazovali do určených nádob, popřípadě využívali služeb sběrných dvorů. Bez jejich spolupráce situaci nelze zcela vyřešit,“ upozornil náměstek Tolar.

Město Plzeň bude jednat také s příslušnými mysliveckými sdruženími, aby mohla stavy černé zvěře v sousedních honitbách snižovat, a zároveň uvažuje, že založí vlastní skupinu střelců na nehonebních pozemcích.

„Zda to však přinese očekávaný výsledek, ukáže čas. Lov černé zvěře má svá pravidla a nemůže být realizován všude. Snižování populace divokých prasat odlovem je proto poměrně složité a musí probíhat koordinovaně, aby se lov neminul účinkem. Uvedené pozemky jsou vedeny jako nehonební a výkon práva myslivosti je omezený a vzhledem k obrovskému pohybu lidí i nebezpečný. Navíc je výkon práva spojený se souhlasem vlastníka nemovitosti,“ uvedl Aleš Průša, vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

Divočáky lákají skládky kolem zahrádkářských kolonií i rodiných domků.

„Divoká prasata se přizpůsobila změnám prostředí a začala využívat to, co jim lidé ve městě nabízí. Skládky kolem zahrádkářských kolonií, rodinných domků a obytné zástavby, vyházené ovoce, ořechy, posekaná tráva. To vše zvěř láká. V neudržovaných, zarostlých zahradách, porostech keřů pak mají ještě příležitost se i ukrýt,“ vysvětlil Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů.

Obezřetně by se ve zmíněných lokalitách měli chovat rovněž majitelé psů.

„Pokud venčíte psa na vodítku anebo ho máte pod kontrolou a ovládáte bezpečně na dálku povely, nemusíte se ničeho bát. Psa s člověkem v zádech divoké prase nikdy nenapadne. Problém ovšem nastane, když volně pobíhající pes zaběhne do rákosiny, porostu či kukuřice a začne prasata vyštěkávat, napadat či dokonce honit. V takovém případě prase psa kolikrát i zabije a je jedno, jestli je velký nebo malý, jde mu o život a je to pak kdo s koho. Hodně psů už takhle doplatilo na svou troufalost a nedbalost svého páníčka. Dávejte si na to pozor i v zástavbě,“ varoval Karel Makoň.

Foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT