QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Region zasáhnou silné bouřky! Meteorologové varují před přívalovými dešti

01.09.2015 7:02

Plzeňský kraj zasáhnou po další vlně tropických veder bouřky. Meteorologové ČHMÚ vydali výstrahu, která platí až do středečního rána. Zároveň 1. září začíná meteorologický podzim a přichází ochlazení.

nebe nad Plzní_QAP foto (1)

Vlnu veder, která v posledních dnech opět zasáhla také náš region, ukončí silné bouřky. Oficiální výstrahu vydali meteorologové a platí do středečních brzkých ranních hodin. Ještě během pondělí ale padaly teplotní rekordy.

Tropické teploty, které od neděle ovládly region, znovu pokořily historické rekordy. Nejvíc bylo v Plzeňském kraji naměřeno v Plzni na Mikulce, kde se hodnota zastavila na 36 stupních. Rekord ale hlásí například i Klatovy. Tam naměřili 35,5 stupně, což znamená překonání rekordu z roku 1992, kdy bylo naměřeno 30,8 stupně. Od úterý, na kdy připadá i začátek meteorologického podzimu, se bude postupně ochlazovat. Před studenou frontou by ovšem měly dorazit silné bouřky.

"V průběhu úterních odpoledních hodin začne přecházet přes republiku od západu studená fronta. Na frontě a v bouřkách může docházet k přechodnému zesílení větru, jehož nárazy se budou pohybovat nejčastěji kolem 20 m/s (t. j. 72 km/h). V bouřkách se mohou objevit také lokální přívalové srážky s ojedinělými úhrny kolem 35 mm a v odpoledních a večerních hodinách i kroupy," informoval ČHMÚ.

Výstraha platí od úterních 14 hodin do středy do 2 hodin ráno. Od středy už se budou teploty v regionu pohybovat nejvýš jen kolem 20 stupňů a počítat musíme s oblačnou nebo zataženou oblohou a také srážkami. Začátek meteorologického podzimu tak přinese opravdu podzimní počasí. Astronomický podzim začíná až 23. září.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT