Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Divadelní terasy už mají pomník generála Pattona! Rekonstrukce pokračuje, FOTKY

21.01.2015 11:54

Generální přestavba divadelních teras v Plzni pokračuje a má před sebou posledních několik měsíců. Do konce dubna musí být hotovo. Pomník generála Pattona vyšel na dva a půl milionu.

Divadelní terasy_QAP_foto (17)
Divadelní terasy_QAP_fotoDivadelní terasy_QAP_foto (2)Divadelní terasy_QAP_foto (3)Divadelní terasy_QAP_foto (4)Divadelní terasy_QAP_foto (5)Divadelní terasy_QAP_foto (6)Divadelní terasy_QAP_foto (7)Divadelní terasy_QAP_foto (8)Divadelní terasy_QAP_foto (9)Divadelní terasy_QAP_foto (10)Divadelní terasy_QAP_foto (11)Divadelní terasy_QAP_foto (12)Divadelní terasy_QAP_foto (13)Divadelní terasy_QAP_foto (14)Divadelní terasy_QAP_foto (15)Divadelní terasy_QAP_foto (16)Divadelní terasy_QAP_foto (17)Divadelní terasy_QAP_foto (18)FOTO_facebook města Plzně

Rozsáhlá rekonstrukce divadelních teras v Plzni postoupila do další fáze. Do konce dubna musín být hotovo, protože právě na divadelních terasách se odehraje jedna z oficialit Slavností svobody. Ty proběhnou na začátku května. V současné době už byl na stavbě instalovaný pomník generála Pattona.

Diskutovaný pomník generála Pattona už stojí na svém místě. Zabydlel se na budoucích divadelních terasách pod Velkým divadlem a slavnostního odhalení se teprve dočká. Odhalený monument tak mohli lidé zahlédnout jen chvíli. Oficiální odhalení je na programu v rámci Slavností svobody 1. května od 17 hodin. Letos budou slavnosti mimořádné, protože uplyne 70 let od konce druhé světové války. Organizátoři už mají dokonce hotový program. Více se dočtete na www.slavnostisvobody.cz.

Pořízení pomníku chtělo město realizovat už dlouho, teprve s rekonstrukcemi divadelních teras se našlo vhodné místo a letošní oslavy jsou tak jasně důstojným důvodem k jeho představení. Pomník vyšel na zhruba 2 a půl milionu a tvoří ho vysoké kovové desky, které ztvárňují profil slavného generála a osvoboditele Plzně.

Rekonstrukce divadelních teras začala v březnu loňského roku a oficiálně je plánovaná do konce dubna letošního roku. Náklady jsou odhadnuté na víc jak 55 milionů, zhruba 85 procent nákladů je financováno z dotací. Součástí divadelních teras měla být původně i restaurace, na kterou ale nedojde kvůli financím. Nicméně v budoucnu by se tam objevit měla. 

"Kromě nových povrchů (kamenná dlažba) bude prostor vybaven novým mobiliářem (lucerny veřejného osvětlení, lavičky, odpadkové koše). Místo zrušených betonových teras s keři vznikne v prostoru souvislá travnatá plocha doplněná květinovým detailem v podobě  letničkových záhonů.  V rámci úprav zeleně budou vysázeny dvě aleje listnatých stromů – jasany při ulici sady Pětatřicátníků a jeřáby v prodloužení Smetanových sadů, celkem 16 ks. Solitérní dřeviny červenolistý buk a šácholan (magnolie) budou vysazeny do zelených ploch jižně od divadelní budovy," popisuje Správa veřejného statku města Plzně výsledný vzhled teras.  

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT