Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Blíží se Dušičky, policisté varují před zloději!

25.10.2011 13:56

"Nenechávejte nic ve vozidlech!" vzkazují policisté lidem, kteří se o Dušičkách chystají na hřbitovy uctít památku svých blízkých.

DSCN2840
DSCN2840hřbitovy 004hřbitovy 013

Blížící se Dušičky jsou podle policistů z hlediska kriminality rizikovým obdobím. Zloději mají doslova žně. Policisté proto připomínají: "Krade se na hřbitovech i na parkovištích u nich!"

Policisté už umístili na brány hřbitovů v Plzni varovné cedulky, které lidem přípomínají neustále opakované rady.

"Mnoho lidí se totiž stále neřídí preventivními radami, jak efektivně chránit svůj majetek a ve vozidlech neustále ponechávají na viditelných místech různé cennosti. Obzvláště pak odlehlá místa poblíž hřbitovů jsou pro pachatele dobrým místem pro páchání trestné činnosti," uvedla mluvčí plzeňské policie Simona Čejková s tím, že majitelé vozidel totiž spoléhají na to, že se vzdálí od vozidla jen na pár minut a věří, že se nemůže nic stát. "Opak je pravdou! Lapkům stačí pár minut k tomu, aby se do odstaveného automobilu vloupali, prohledali ho a vše, co se jim hodí, odnesli. Samozřejmě jim k tomu napomáhá právě laxnost některých řidičů, kteří ve vozidlech ponechají autorádio, na čelním skle navigaci nebo dokonce kabelku či příruční tašku, se kterou se na hřbitov nechtějí tahat."

Zloděje ale mohou přilákat i jiné věci. "Například části oblečení nebo i prázdná taška položená na sedadle. To, že v ní nic není, ví jen její majitel," zdůraznila Čejková a dodala, že zloděj zpravidla její obsah zjistí až ve chvíli, kdy ji drží v ruce. "Škoda na poškozeném vozidle pak může být podstatně vyšší než na odcizených věcech. Proto by měl každý při od chodu od automobilu zkontrolovat, zda nenechal na viditelném místě žádné věci, kabelku, příruční tašku, navigaci či panel od autorádia má u sebe a samozřejmě také, že své vozidlo řádně uzamkl!"

Obezřetní by měli být lidé i uvnitř hřbitovů!

"Kabelky a příruční tašky by měli mít lidé neustále pod dozorem. Pokud půjdou například pro vodu nebo odnést starou výzdobu do kontejneru, osobní věci by si měli vzít s sebou," poradila policejní mluvčí a dodala: "Určitě není od věci všímat si okolí a podezřelých osob. Pokud by i přes veškerá preventivní opatření došlo ke krádeži věcí, je dobré okamžitě vše oznámit policistům. V případě vykradení auta navíc na nic nesahat a vyčkat na příjezd policejní hlídky."

Policisté připomínají, na silnicích buďte ohleduplní!

"Dušičky jsou dobou, kdy za volant usedají i sváteční řidiči a vydávají se na hřbitovy vyměnit výzdobu. Proto policisté apelují na všechny účastníky silničního provozu, aby se k sobě chovali ohleduplně, dbali zvýšené pozornosti a jednali v souladu se silničním zákonem," dodala Čejková.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství