Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tři trubky jsou zrekonstruované, vznikl tu nový Dům přírody Brdy - FOTKY

05.08.2023 8:50

V Brdech můžete nově navštívit Dům přírody Brdy. Expozice vznikla po rekonstrukci v areálu loveckého zámečku Tři trubky.

dum přírody brdy foto VLS (7)
dum přírody brdy foto VLS (7)dum přírody brdy foto VLS (8)dum přírody brdy foto VLS (9)dum přírody brdy foto VLS (10)dum přírody brdy foto VLS (11)dum přírody brdy foto VLS (12)dum přírody brdy foto VLS (13)dum přírody brdy foto VLS (1)dum přírody brdy foto VLS (2)dum přírody brdy foto VLS (3)dum přírody brdy foto VLS (4)dum přírody brdy foto VLS (5)dum přírody brdy foto VLS (6)

Náklady na rekonstrukci areálu, vybudování vnitřní i venkovní expozice se vyšplhaly na 81 milionů korun. Rekonstrukce Tří trubek a výstavba Domu přírody Brdy začala v říjnu roku 2021.

Tři trubky se nacházejí na katastrálním území obce Strašice na soutoku říčky Klabavy a Třítrubeckého potoka v chráněné krajinné oblasti Brdy. Provozovatelem nového Domu přírody Brdy se stala obec Strašice.„Tři Trubky jsou naše srdeční záležitost. Otevřeno bude jako v našem Muzeu středních Brd, tedy od počátku dubna do konce září každý den kromě pondělí, zbytek roku vždy ve středu a o víkendech,“ uvedl starosta Strašic Jiří Hahner.

Dům přírody vybudoval hospodářský správce této lokality, Vojenské lesy a statky ČR, s. p. (VLS). „Do podzimu chceme otevřít okružní trasu od zámečku přes Kolvín, Padrťské pláně a vrchol Kočka, kde jim přiblížíme s využitím rozšířené reality také vojenskou historii Brd,“ řekl ředitel VLS Roman Vohradský.

Epicentrem třítrubeckého areálu, jehož další rozvoj mají VLS rozplánovaný i do příštích let, je Dům přírody Brd nabízející interaktivní expozici, která prezentuje chráněnou krajinnou oblast Brdy. Expozice v bývalých hospodářských objektech přiléhajících k zámečku představuje unikátní přírodu i nejzajímavější turistické cíle. Na Dům přírody volně navazuje další zrekonstruovaná památka, tentokrát technického charakteru - vodní elektrárna z 19. století. Ta ještě za války zásobovala energií zámek a hospodářské objekty.

Tři Trubky nechal vystavět v Brdech Jeroným Colloredo-Mannsfeld na konci 19. století. Po vytvoření vojenského prostoru zámeček sloužil k reprezentačním účelům a krátce zde pobývali i naši bývalí prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Eduard Beneš. Od roku 2014 je zámeček s areálem prohlášen kulturní památkou, a tak celá obnova probíhá pod přísným dohledem památkové péče.
 

S budováním návštěvnického střediska VLS opravily také exteriér vlastní budovy zámečku. V letošním roce se podařilo stylově zrekonstruovat i přilehlou historickou hájovnu, interiér zámečku bude dokončen v druhé polovině příštího roku a obě budovy budou sloužit jako rekreační objekty veřejnosti.

Na Tři Trubky se návštěvníci dostanou po cyklotrasách 2252 a 8190 a také po zcela nové dvoukilometrové turistické stezce od parkoviště ve Strašicích, podél toku Klabavy až k loveckému zámečku.

foto: VLS

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT