Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Nový babybox v Tachově je umístěn v továrně. Jak bude fungovat?

28.10.2022 9:19

Babybox. Bedýnka, která poskytla pomoc již 246 dětem. Poslední miminko bylo nalezeno před pár dny v babyboxu na Praze 6, byla to holčička, pojmenovaná Vendulka. V Tachově babybox dlouho chyběl, to se včerejším dnem změnilo. 

Tachov babybox_1022_babybox (3)
Tachov babybox_1022_babybox (3)Tachov babybox_1022_babybox (2)Tachov babybox_1022_babybox (1)

Babybox je klimatizovaný a ventilovaný box, do kterého beztrestně a zcela anonymně mohou rodiče odložit v tísnivé situaci svého novorozence. Babyboxem prošlo k dnešnímu dni 112 chlapečků a 134 holčiček. První babybox vznikl v roce 2005 ve Vinohradské nemocnici v Praze. V Plzeňském kraji se aktuálně nachází pět boxů.

Celkově 84. babybox byl zřízen v Tachově ve čtvrtek 27. října. Tachov byl posledním z velkých měst, ve kterém babybox dlouho chyběl. “Babybox byl včera nainstalován a uveden do zkušebního provozu. Slavnostní otevření proběhne 5. prosince ve 12 hodin,” potvrdil QAPu Ludvík Hess, zakladatel babyboxů.

Babybox

Babybox pro odložené děti chce pomáhat dětem, ale i rodičům a matkám, které se v tísnivé situaci nedokážou postarat o novorozence.

Odložení dítěte do babyboxu není trestné a je zcela anonymní.

Klimatizované a ventilované babyboxy jsou opatřené mnohonásobně jištěnou signalizací. 

Odloženému děťátku se dostane veškeré zdravotní péče a sociální pomoci. 

Drtivá většina boxů se nachází v nemocnicích. Babybox v Tachově je nainstalovaný ve firmě GRAMMER CZ, s.r.o., ve které je nonstop hlídací služba. “Nepřetržitá služba ve firmě GRAMMER v případě nálezu děťátka ihned přivolá záchranku,” řekl QAPu Ludvík Hess a dodal: “Je to už třetí babybox, který jsme instalovali na továrně s nepřetržitým provozem.” Podobně umístěné babyboxy jsou ve firmě  TOKOZ, a. s. ve Žďáru nad Sázavou a SEKO Aerospace, a. s. v Lounech.

Babyboxy v Plzeňském kraji:

Klatovská nemocnice - otevřen v roce 2009 - 1 dítě 

Poliklinika Denisovo nábřeží Plzeň - otevřen v roce 2011 - 5 dětí

Domažlická nemocnice - otevřen v roce 2013 - bezdětné

Rokycanská nemocnice - otevřen v roce 2021 - bezdětné

 a nově Tachov firma GRAMMER CZ, s.r.o.

 

foto babybox

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT