Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Od 1. dubna přichází změny tarifů PMDP. Koho se změny týkají?

22.03.2023 10:25     31.03.2023 16:03

Od začátku dubna dojde ke slevám na jízdném. Kdo bude mít nárok na zlevněné krátkodobé jízdenky? Kdo se sveze úplně zdarma? Přinášíme podrobnosti.

zastávka tramvaj_centrum_ilustrační_1022_QAP

Rada města Plzně schválila 23. února nový tarif na území města Plzně platný od 1. 4. 2023 s několika důležitými změnami. „Plníme to, co jsme lidem před volbami slíbili. Uvědomujeme si, že doba je pro mnoho lidí opravdu složitá a my jim tímto krokem jako město chceme alespoň částečně pomoci. Věřím, že tím seniory, mladé lidi a v řadě případů celé rodiny potěšíme a usnadníme jim cestování po Plzni nejen za prací, ale třeba i za kulturou, sportem a volnočasovými aktivitami,” řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Plzeňské městské dopravní podniky informují o změnách:

Senioři cestují od 65 let zdarma

Hranice pro bezplatnou přepravu seniorů byla snížena ze 70 let na 65 let.

Čím se prokazují?

  • Dokladem totožnosti.
  • Plzeňskou/Virtuální kartou s aktivovaným profilem, přičemž není nutné navštěvovat zákaznické centrum.

Vrací se již zakoupené předplatné?

Ne. Proto byl cestujícím ohlášen záměr s předstihem již v listopadu tak, aby jej mohli zohlednit při nákupu předplatného na přelomu roku.

Rozšíření skupin s nárokem na zlevněné jednotlivé jízdné

Všichni cestující, kteří mají nárok na zlevněné předplatné, budou mít od 1. 4. 2023 nárok také na zlevněné jednotlivé jízdné:

  • mládež 15 – 18 let,
  • studenti 18 – 26 let,
  • osoby na mateřské/rodičovské dovolené,
  • váleční veteráni,
  • osoby v hmotné nouzi.

Všechny stávající slevové kategorie zůstávají v platnosti.

Čím se prokazují?

  • Plzeňskou/Virtuální kartou s aktivovaným slevovým profilem.
  • Držitelé Plzeňské/Virtuální karty s ověřeným nárokem na slevu již nemusí navštěvovat zákaznické centrum.

Příklad:

Maminka, která v minulosti na zákaznickém centru předložila potvrzení o pobírání rodičovského příspěvku, má na Plzeňské/Virtuální kartě slevový profil aktivovaný do konce rodičovské dovolené. S tímto profilem si může pořídit zlevněné předplatné či jednotlivé jízdné.

Osoba do 65 let, která je invalidní ve III. stupni

Od 1. 4. 2023 mají nárok na zlevněné předplatné i jednotlivé jízdné všechny osoby, které jsou invalidní ve III. stupni, přičemž nemusí pobírat invalidní důchod. Nárok na slevu budou tyto osoby moci prokázat vedle Plzeňské karty také potvrzením s QR kódem vydaným ČSSZ.

Osoba v hmotné nouzi

Po předložení potvrzení jim bude od 1. 4. 2023 na Plzeňskou kartu přiznána sleva až na 125 dnů od data vydání potvrzení, oproti současným 93 dnům.

AKTUALIZACE:

Od 1. dubna 2023 budou platit při využívání veřejné dopravy v Plzni a Plzeňském kraji shodné slevy, a to ve výši 50 % ve veřejné dopravě nejen na předplatné jízdenky, ale také na jednotlivé jízdenky. Shrnutí naleznete zde.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství