Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

15.05.2024 16:13

Zemřel Vlastimil Harapes

Bylo mu 77 let

15.05.2024 13:58

Fanoušci hokeje, zbystřete!

Originální medaile z MS jsou k vidění v plzeňském muzeu Depo Moto Art. Podívejte se na FOTKY.

Pro těžce zraněného cyklistu na Šumavě letěl vrtulník! Jízda bez helmy měla fatální následky

08.09.2013 10:48

Riskantní jízda bez helmy u Zelené Lhoty na Šumavě měla pro 25letého cyklistu fatální dohru. Pro těžce zraněného mladíka musel letět vrtulník.

foto: HZS PK

Další případ obrovského hazardu, který skončil těžkým zraněním, zaměstnal záchranku i horskou službu na Šumavě. 25letý mladík si půjčil kolo a bez helmy sjížděl terén u horské chaty Prenet u Zelené Lhoty. Jízdu ale nezvládl a při pádu se těžce zranil. S hazardováním cyklistů se horská služba setkává poměrně často.

Riskantní jízda a navíc bez helmy. To je jasný důvod neštěstí, které se odehrálo na Šumavě u Zelené Lhoty. Naposledy se podobná nehoda odehrála na Šumavě na začátku srpna, kdy otec vezl na štangli kola svoji dceru. Také v tomto případě jízdu nezvládli a pro vážně zraněného muže letěl vrtulník (více čtěte zde).

Aktuální případ, kdy mladík podcenil terén, by nemusel dopadnout tak vážně, kdyby měl helmu. Při pádu totiž utrpěl těžké poranění právě hlavy a upadl do bezvědomí. „Nehodu nám ohlásili krátce po druhé hodině a my jsme vzhledem k povaze zranění ihned vyrazili k mladíkovi ve dvou. Byli jsme u něj i přes větší vzdálenost od naší služebny na Špičáku rychle, ale i přesto na místo krátce před námi dorazila lékařka klatovské Rychlé lékařské pomoci,“ uvedl k okolnostem záchranné akce Petr Pospíšil, zasahující člen Horské služby Šumava.

Lékařka byla díky shodě náhod u jiného případu v dané lokalitě a mohla tak mladíkovi poskytnout okamžitou pomoc. Ani přesto se cyklistu nepodařilo probrat z bezvědomí. Horští záchranáři tak museli na místo přivolat i Leteckou záchrannou službu. Poté mladíka ošetřili, nasadili mu krční límec, umístili jej do vakuové matrace a v terénním automobilu šetrně převezli k chatě Prenet. Tam přistál povolaný vrtulník, jeho posádka si zraněného cyklistu převzala a transportovala k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni. „Opět důrazně varuji návštěvníky šumavských cyklotras, aby nevyjížděli do horského terénu bez přilby. Všichni by měli dodržovat Desatero cyklisty na horách a dbát všech doporučení,"apeluje Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Desatero bezpečného pohybu cyklisty na horách:

1. Naplánuj si trasu
Trasu zvol podle svých schopností, nebo podle nejslabšího ve skupině.
2. Informuj se
Počasí na horách se rychle mění, zjisti, jak bude a podle toho zvol trasu a vybavení.
3. Informuj
Před odjezdem předej informace o zamýšlené trase a předpokládanou dobu návratu.
4. Jezdi pouze po povolených cestách
Jestliže je cesta legálně označena jako zakázaná, nepoužívej ji. Nepohybuj se mimo značené cyklostezky.
5. Znej značení cest
Sleduj značení a popřípadě kontroluj v mapě, předejdeš zbloudění.
6. Ovládej své kolo
Jezdi tak, abys dokázal zastavit na viditelnou vzdálenost. Všude můžeš někoho nebo něco potkat. Nepřeceňuj svou technickou a fyzickou zdatnost.
7. Dávej přednost ostatním
Upozorni ostatní, že kolem nich projíždíš. Při míjení dostatečně zpomal a je-li to z hlediska bezpečnosti nezbytné, zastav.
8. Jednej s rozmyslem
Používej přilbu. Předvídej nebezpečné situace. Znej kontakty na Horskou službu, nebo na Zdravotní záchrannou službu. Měj vždy nabitý a zapnutý mobilní telefon.
9. Poskytni pomoc
Měj s sebou lékárničku a v případě potřeby poskytni první pomoc.
10. Buď ohleduplný k přírodě, lidem a majetku

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT