České dráhy chystají nové slevy pro důchodce

28.01.2012 15:12

České dráhy nabídnou důchodcům nové slevy namísto těch, které stát vloni zrušil. Platit začnou od 1. února 2012!

QAP foto

Od středy 1. února vstoupí v platnost nové slevy Českých drah, kterých mohou využívat důchodci.

"Tyto slevy nahradí systém státem garantovaných důchodcovských slev, který podle Výměru ministerstva financí č. 01/2012 skončil. České dráhy se rozhodly zmírnit dopad tohoto rozhodnutí na peněženky zákazníků a připravily pro ně vlastní nabídky," informovaly České dráhy s tím, že aby měli důchodci dostatek času se na změnu připravit poskytují už celý leden poloviční důchodcovskou slevu podle dřívějších pravidel a ztrátu hradí z vlastního rozpočtu. Podle starých pravidel je možné cestovat vlaky ČD do 31. ledna.

IN Senior

Slevová aplikace na In-kartě pro seniory nad 70 let bude zachována i po 1. únoru, změní se ale sleva na dálkové vlaky, která je dnes 25 % ze zvláštního jízdného pro důchodce. Držitel této aplikace bude nadále zdarma jezdit osobními a spěšnými vlaky a v ostatních vlacích bude mít nově jízdné se slevou 50 % z obyčejného jízdného. Cestujícím, kteří tuto aplikaci aktuálně využívají, bude sleva automaticky a bezplatně upravena. Pro nové žadatele bude stát roční aplikace IN Senior včetně In-karty 1330 korun.

IN 50 pro důchodce

Doposud České dráhy nabízely zákazníkům In-kartu s roční aplikací IN 25 pro důchodce. Do konce ledna má zákazník s touto aplikací slevu 25 % ze zvláštního jízdného pro důchodce. Od února změní dopravce bezplatně všem stávajícím držitelům aplikaci IN 25 na IN 50, se kterou budou jezdit vlaky ČD se slevou 50 % z obyčejného jízdného. Pro zcela nové žadatele o tuto důchodcovskou nabídku bude stát In-karta s roční aplikací IN 50 490 korun (cena samotné roční IN 50 pro běžné cestující nad 26 let přitom stojí 2990 korun).

Levněji i bez In-karty

Důchodci, kteří nejezdí vlakem často a nechtějí si pořizovat In-kartu, dostanou od Českých drah slevu 25 % z obyčejného jízdného. K nákupu zvýhodněné jízdenky jim stačí předložit známý papírový průkaz s modrým pruhem, který budou České dráhy nadále vystavovat u pokladních přepážek za 50 korun. Platnost tohoto průkazu je časově neomezená a důchodce ho musí předložit i při kontrole ve vlaku. Seniorům starším 70 let bude stačit k prokázání nároku na tuto slevu pouze občanský průkaz.

Zdroj: České dráhy

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT