Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Plzeň si připomíná 33. výročí sametové revoluce. Pozvání na radnici přijali účastníci událostí - FOTKY

17.11.2022 13:26

33. výročí od událostí 17. listopadu 1989 si připomíná také Plzeň. Primátor přijal na radnici účastníky listopadových událostí v roce 1989 v Plzni, městem zazní po 17. hodině Modlitba pro Martu.

17_listopad_1
17_listopad_117_listopad_217_listopad_317_listopad_417_listopad_5

Dnes je státní svátek Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Slavíme 33. výročí sametové revoluce.

Primátor Roman Zarzycký přijal na radnici účastníky listopadových událostí v roce 1989 v Plzni, Martinu Samkovou a Michala Šamana.

„Bylo mou milou povinností se dnes setkat s lidmi, kteří projevili obrovskou odvahu postavit se komunistickému režimu a zasadit se o to, že dnes žijeme ve svobodné zemi. Shodli jsme se, že politika je především o lidech. Velmi si dnešního setkání vážím,“ uvedl primátor Roman Zarzycký na úvod setkání, které se neslo v duchu vzpomínání.

Michal Šaman, který byl 17. listopadu 1989 zvolen šéfem stávkového výboru pedagogické fakulty a stal se jedním z organizátorů studentské stávky roku 1989 v Plzni, se účastnil řady demonstrací a koordinoval činnost. „Daleko těžší, než revoluce pro mě bylo těch 33 let, abych si nejen v politice, ale i jako člověk v každodenním životě udržel ideu a ideály,“ řekl Michal Šaman.

Martina Samková byla sice 17. listopadu ještě v Praze, v neděli 19. listopadu 1989 ale přivezla z metropole prohlášení rodící se revoluce, které pak šířila v Plzni. Od úterý 21. listopadu se účastnila demonstrací na plzeňském náměstí. „Nikdy jsem svou duši nezaprodala a nikdy ji neprodám,“ uvedla dnes mimo jiné při debatě s primátorem Martina Samková.

Za město Plzeň uctila památku položením věnců k Lavičce Václava Havla v Šafaříkových sadech a k pomníku obětem komunistického teroru na Anglickém nábřeží náměstkyně primátora Lucie Kantorová.

"V 17:11 hodin bude znít náměstím Republiky Modlitba pro Martu. Jedná se o součást výzvy iniciativy Díky, že můžem. Cílem je, aby v čase 17:11 hodin zněla na co nejvíce místech v České republice reprodukce písně Modlitba pro Martu od zpěvačky Marty Kubišové, a to například pomocí městských rozhlasů. České vlajky vlají na náměstí Republiky a v sadech Pětatřicátníků v úseku od Velké synagogy k Hlavní poště," dodala tisková mluvčí Magistrátu města Plzně Adriana Jarošová.

Již v úterý 15. listopadu uspořádaly studentské organizace Západočeské univerzity v Plzni – Akademický spolek studentů politických věd a ELSA Plzeň první ročník Fóra 17. listopadu na Fakultě pedagogické. To si klade za cíl připomínat Den boje za svobodu a demokracii i Mezinárodní den studenstva. Z pamětníků listopadových událostí vystoupili představitel československého undergroundu, signatář Charty 77 a publicista František „Čuňas“ Stárek a účastník studentských manifestací v listopadu 1989, právník, někdejší ministr pro lidská práva a senátor Jiří Dienstbier.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství