Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Plzeňáci vyráží na vodu. Před čím varují hasiči?

26.06.2022 16:28

V Plzeňském kraji je spousta nebezpečných jezů, které mohou představovat možné riziko pro vodáky. Dalším problémem je požití alkoholu před jízdou či neznalost terénu.

IMG_6663

V tekoucích vodách představují největší nebezpečí překážky. "Nekoupejte se v peřejích a vyhýbejte se místům, kde se tvoří víry. Nenechte se strhnout proudem pod vymleté břehy do kořenů a větví stromů a k vodním česlím vodních tunelů. Nekoupejte se pod jezy, kde se tvoří válce a nenarušujte plavební dráhu lodí," uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Podle odhadu českých vodáckých organizací vyjede na vodu každoročně až 600 000 turistů. S růstem oblíbenosti vodáckého sportu roste i počet mimořádných událostí, ke kterým na vodě dojde. V loňském roce hasiči zasahovali zhruba dvou desítek nehod na jezu, při kterých se zranilo 17 osob a 5 osob utonulo. "Tato čísla ale nekorespondují se skutečným stavem, jedná se pouze o události s přítomností jednotek požární ochrany," doplnila Jakoubková.

K největším nebezpečím při splouvání řek patří nedodržování bezpečnostních pravidel, nadměrná konzumace alkoholu a nebezpečné jezy. "Nebezpečí jezů spočívá v síle vody pod jezem, kdy se část vody vrací zpět pod jez, rotuje zde a vytváří pomyslný válec. Jakýkoliv předmět či člověk zachycený v tomto proudu je neustále stahován pod přepad a není mu umožněno z něho odplavat," dodala mluvčí hasičů.

Kde jsou v nebezpečné jezy? Podívejte se na přehlednou mapku ZDE.

Foto: VZS

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT