Plzeňská Trojka uvolní 6 milionů! Občané rozhodnou, do čeho je investovat

15.06.2023 14:25

Ve čtvrtek 15. června 2023 spustil centrální plzeňský obvod projekt participativního rozpočtu Rozhodněte sami. Přinášíme informace!

diskuse ilustrační Pixabay

Rozhodnetesami je projekt MO Plzeň 4, který inspirovala také MO Plzeň 3. Má za cíl zlepšit život všem obyvatelům nejen Čtyřky ale nyní také Trojky, a to právě pomocí participativního rozpočtu. Participativní rozpočet je moderní způsob, jak zapojit obyvatele do rozhodování, jaké projekty se za veřejné peníze uskuteční.

„Mám velkou radost, že jste se k tomuto konceptu připojili a i u vás budou rozhodovat obyvatelé obvodu. Koncept jsme začali tvořit v roce 2019, první ročník proběhl v roce 2020. Jsem rád, že se náš koncept osvědčil a projekt Rozhodněte sami se rozšiřuje a postupně se přidávají další obvody, ještě nám z těch velkých zbývá Jednička a Dvojka,“ řekl s úsměvem směrem k vedení Trojky Tomáš Soukup, starosta MO Plzeň 4.

Jak bude vypadat projekt participativního rozpočtu Rozhodněte sami v MO Plzeň 3 vypadat?

Projekt je rozdělen pro šest částí MO Plzeň 3, každá z nich bude mít k dispozici jednotný rozpočet. „Rozhodli jsme se, že celkově na projekt participativního rozpočtu Rozhodněte sami uvolníme šest milionů. Tím pádem, každá oblast bude mít k dispozici na jednotlivé projekty jeden milion korun,“ uvedl místostarosta MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek.

Části třetího plzeňského městského obvodu jsou v projektu rozdělené tedy na šest sekcí - Bory a střed města, Skvrňany, Valchu, Radobyčice a Malou Homolku, Novou Hospodu a Zátiší, Výsluní a Doudlevce. „Chtěli jsme to pojmout komplexně, aby takovou možnost neměli jen obyvatelé části Bory nebo Skvrňany, zkrátka aby se dostalo i na menší části Trojky,“ okomentoval rozdělení Ondřej Ženíšek.

Návrhy lidé mohou zveřejnit na nových webových stránkách projektu www.rozhodnetesami.cz/plzen3. Ty se spouští dnes, tedy 15. června. „Lidé mají tři měsíce na to, aby vložili svůj návrh, nápad. Poté budeme mít zhruba měsíc na to, abychom prošli přihlášené projekty a probrali, zda jsou návrhy vůbec realizovatelné. Od 15. října se bude veřejně hlasovat. Znamená to, že realizace bude probíhat nejspíš v příštím roce,“ popsal princip místostarosta MO Plzeň 3 a dodal: „Každý občan má možnost dvou hlasů, které k nějakému projektu může přidělit. Vyhraje projekt, který v dané oblasti získá nejvíce hlasů a bude možné ho zrealizovat.“

Vedení obvodu upozorňuje, že ne všechny projekty bude možné realizovat. „Bylo by dobré, aby byly navrhované projekty umístěny na pozemcích města, lidé by také měli mít na paměti, že je projekt limitován rozpočtem milion korun. Pokud jej bude projekt převyšovat o malou částku, cca do deseti procent, může ho obvod dofinancovat,“ vysvětluje 1. místostarosta Pavel Šrámek.

Fantazii se meze nekladou. Občané Trojky mohou ve svém obvodě navrhnout nové prvky, zeleň nebo mobiliář. „Fantazii se samozřejmě meze nekladou, ale ze zkušeností víme, že se může jednat o dětské herní prvky, psí loučky, samozřejmě můžeme podpořit i zajímavé kulturní akce,“ inspiroval místostarosta Ladislav Nový. „Nechceme ale občanům radit, jsme zvědaví, s čím lidé přijdou.“

Díky druhému ročníku participativního rozpočtu vzniklo například na Čtyřce nové workoutové hřiště. Foto MO4

Projekt participativního rozpočtu není ale jediným, ve kterém mohou obyvatelé třetího městského obvodu rozhodovat o vzhledu svého okolí. „Diskuse mezi námi a občany obvodu vždy probíhala, participaci jako takovou děláme už delší dobu, ale jinou formou, například pomocí dotazníků, anket nebo veřejných projednávání. Doba jde dopředu a já si přeji, aby se projekt do budoucna rozjel tak, abychom webovou stránku Rozhodněte sami také mohli využít například i k hlasování o projektech, které má v plánu dělat náš obvod. Lidé by mohli třeba rozhodnout, v jaké lokalitě ve Skvrňanech by se mělo parkoviště realizovat nejdříve,“ uvádí konkrétní příklad starosta obvodu David Procházka.

Přidání projektu na webových stránkách je intuitivní, lze provést v několika krocích. Do kolonek k tomu určených napíšete název projektu, popíšete váš návrh, vyplníte další informace, jako kde se má projekt realizovat, pro koho je určen a jak moc se na projektu chcete podílet. Můžete přiložit i fotografie, nákresy nebo detaily k vašemu návrhu a máte prakticky hotovo. Veškeré informace naleznete zde.

Foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT