Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Pozor: ČOI varuje před e-shopem! Peníze bere, zboží neposílá

20.06.2016 14:59

Česká obchodní inspekce opět varuje před e-shopem, který po zaplacení objednané zboží neposílá. Věcí už se zabývá i policie. Při kontrolách našla ČOI prohřešky i u dalších internetových obchodů.

IMG_1126

Česká obchodní inspekce varuje před e-shopem, který nabízí elektroniku, zboží pro domácnosti a další věci za výhodné ceny. Dokonce se ukázalo, že e-shop je založený na truhláře, který s tím nemá nejspíš co do činění.

"V posledních dvou týdnech obdržela Česká obchodní inspekce poměrně velký počet podnětů od spotřebitelů na konkrétní e-shop www.kompletvse.cz. Na těchto stránkách jsou nabízené např. elektro výrobky, výrobky pro domácnost, šperky, apod. V obchodních podmínkách a kontaktech (jako provozovatel) je uvedena společnost PRO-ARX Vyšší Brod s.r.o., IČ: 260 83 132. Všechna podání směřují na to, že po uzavření distanční smlouvy a zaplacení kupní ceny dopředu na účet je objednávka ze strany prodávajícího zrušená a peníze zaslány zpět nejsou," informovala Česká obchodní inspekce.

U společnosti, která má e-shop provozovat inspektoři provedli kontrolu a podle jednatele jde o zneužití firemních údajů. Oznámení už má i policie. Na celou záležitost ČOI upozornila také provozovatele registru doménových jmen CZ.NIC, tedy správce domén ".cz".

Problémy měly i další e-shopy...

Česká obchodní inspekce provedla od začátku roku do konce března stovky kontrol internetových obchodů a výsledky zrovna potěšující nejsou.

"Z celkového počtu 308 provedených kontrol bylo zjištěno, že k porušení obecně závazných právních předpisů došlo při 255 kontrolách, což představuje 83 %. V tomto období bylo pravomocně uloženo celkem 293 pokut v celkové hodnotě 1 592 000 Kč,"  upozorňuje inspekce.

Jen pro zajímavost - konkrétně v západních Čechách provedli inspektoři celkem 35 kontrol, u 25 se našly problémy.

Nejčastějí zjištěné prohřešky:

  • největší podíl na zjištěných nedostatcích, 279 případů, má stejně jako v minulém roce použití nekalých a klamavých obchodních praktik (§§ 4 a 5).  Nejčastěji se jednalo o neposkytnutí zákonem stanovených informací, případně o poskytnutí neúplných či jinak zavádějících údajů, ať již o prodávajícím, o podmínkách uzavření smlouvy nebo o uplatnění práv z této smlouvy vyplývajících
  • druhou nejčastěji porušovanou povinností kontrolovaných osob bylo neposkytnutí řádných informací spotřebiteli o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění (§ 13), a to ve 115 případech
  • nesplnění formálních náležitostí při vyřizování reklamací (§ 19) zjistili inspektoři při 33 kontrolách
  • porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele již bylo zjišťováno jen minimálně.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT