QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Připravují až 6 vrstev ledu! Kompresory v Rokycanech na zimním stadionu běží naplno!

24.08.2023 17:04

Venkovní teploty přes třicet stupňů, teplota plochy na zimním stadionu okolo 27 stupňů. Úkol pro zaměstnance zimáku zní ale jasně, led musí být připravený do 26. srpna. Kompresory jsou tak v permanentním provozu a běží non-stop.

Zimní stadion_1

Tvorba ledu bude ztrvat zhruba pět dní. "Zaměstnanci Zimního stadionu Rokycany spustili v pondělí 21. srpna kompresory, které fungují nepřetržitě 24 hodin denně. Musí vychladit plochu na -4 až -5 stupňů," vysvětluje mluvčí Rokycan Adriana Jarošová.

Tropické teploty ztěžují práci, jedná si o velkou finanční zátěž. V Rokycanech se s tímto problémem potýkají každoročně. „Už několik let v řadě, když začínáme tvořit led, máme teploty nad 30 stupňů, což nám značně komplikuje přípravu, jak finančně, a to náklady na energie, tak je extrémně zatěžován chladící systém. Plochu musíme zchladit až o 30 stupňů,“ vysvětlil vedoucí Zimního stadionu Rokycany Petr Šindelář.

Od pondělí strojníci rokycanského zimáku nepřetržitě chladí a tvoří led. „Tvořit budeme až šest vrstev ledu, ke čtvrtku 24. srpna máme 3 vrstvy. V letošním roce kvůli nárůstu cen energií počítáme s tím, že vytvořit led bude třikrát dražší než vloni, kdy jsme zaplatili 150 tisíc korun bez DPH pouze za tvorbu ledu,“ říká dále Petr Šindelář.

Velká rekonstrukce plochy zimního stadionu proběhla naposledy v roce 2005. Zimní stadion Rokycany byl slavnostně otevřen 22. listopadu 1974 v 17 hodin, kdy zde byl sehrán přátelský hokejový zápas a zároveň byla zhodnocena výstavba zimního stadionu.

Hotovo musí být v sobotu ráno. „Od soboty 26. srpna si platí soukromý subjekt soustředění na ledu, proto začínáme s přípravou takto dříve než před hlavní sezonou, která pro nás startuje 4. září 2023,“ vysvětluje Petr Šindelář.

Plocha se chladí na teplotu okolo -5 stupňů, kdy může dojít k prvnímu nástřiku vody. Vychlazení trvalo cca 35 hodin. Postupně se na plochu stříkají další vrstvy vody až do tloušťky 4 až 5 centimetrů, tedy přibližně šest vrstev ledu. "Na výrobu ledu použijeme 90 kubíků pitné vody, a to především z hygienických důvodů, při každé úpravě ledové plochy je spotřebován další kubík vody,“ uvedl Petr Šindelář.

Když je led připraven ve správné výšce, nastaví zaměstnanci teplotu ledu a poté kompresory a čpavková čerpadla spínají dle nastavené teploty a dochází k běžné úpravě ledu po celou sezonu, která končí na přelomu března a dubna. Pro provoz zimního stadionu je potřeba 2,5 tun čpavku.

foto: město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT