V Nebílovech byl prokázán výskyt ptačí chřipky, zbývající drůbež v chovu bude utracena

09.01.2024 11:02

Krajská veterinární správa (KVS) informovala o výskytu ptačí chřipky v Plzeňském kraji.

slepice ilustrační pixabay

V České republice bylo 2. ledna po téměř osmi měsících potvrzeno nové ohnisko ptačí chřipky. Nachází se v malochovu drůbeže v Horních Slověnicích na Českobudějovicku. O dva dny později byla potvrzena tři nová ohniska ptačí chřipky v Ostravě, na Vyškovsku a Znojemsku. Ptačí chřipka se šíří dále po České republice, 5. ledna bylo nahlášeno dalších šest ohnisek, následně veterinární správa potvrdila výskyt ptačí chřipky i v Plzeňském kraji.

Ohnisko ptačí chřipky se nachází v obci Nebílovy v okrese Plzeň – jih. Chovatel v pátek 5. ledna nahlásil náhlý úhyn pěti z dvaceti chovaných nosnic. Některé ze zbývajících nosnic vykazovaly příznaky onemocnění.

„V rámci šetření na místě odebrali veterinární inspektoři vzorky a zaslali je k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. To následně potvrdilo ptačí chřipku H5N1. Zbývající drůbež v chovu bude utracena,“ uvádí KVS.

Krajská veterinární správa také v případě tohoto ohniska využije možnost danou nedávnou změnou evropské legislativy nevymezit okolo zasaženého chovu uzavřená pásma a v nich nevyhlašovat mimořádná veterinární opatření pro ostatní chovatele.

„SVS přesto znovu apeluje na chovatele drůbeže a ptáků v ČR, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti a sledovali zdravotní stav v chovech. Od počátku letošního roku bylo v ČR potvrzeno již jedenáct ohnisek ptačí chřipky, všechny v nekomerčních malochovech,“ uvádí SVS.

Foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT